Comunicate de presă
Comunicatele de presă ale MNAR pe anul în curs
RECORD DE VIZITATORI LA MNAR
Muzeul Național de Artă al României a înregistrat în primele opt luni ale acestui an peste 100.000 de participanți la expozițiile și evenimentele organizate, cu 10 000 mai mulți decât în întregul an 2021 când s-au înregistrat 90.000 de participanți. În lunile iulie și august ale anului curent a fost înregistrat un număr record de peste 30.000 de participanți, respectiv 15.294 în luna iulie și 16.097 în luna august.
Aceste cifre ilustrează interesul în creștere al publicului pentru programele noastre diversificate, în care muzeul se poziționează în rolul de mediator în cunoașterea, înțelegerea și aprecierea nu numai a artelor frumoase dar și a artelor spectaculare, muzică, teatru, cinema.
Astfel, anul acesta, la Muzeul Național de Artă al României au fost organizate constant, pe lângă amplele expoziții „Pallady 150”, „Nostalgie. Amintire. Regăsire” și Retrospectiva de pictură Tudor Zbârnea, o serie de activități culturale, formativ-educative sau de divertisment din care enumerăm doar o parte:
- • conferințele „Întâlnire la muzeu”, avându-i ca invitați pe profesorul Sorin Alexandrescu, sculptorul Virgil Scripcariu, Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, criticul de artă Magda Cârneci și Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș;
- • prezentări tematice „Jurnal intim”. „Cum facem și cum gândim o expoziție” și „Povești ascunse ale capodoperelor din Galeria de Artă Europeană” susținute de Călin Stegerean, directorul general al MNAR;
- • tururi ghidate în expozițiile „Pallady 150”, ,„Nostalgie. Amintire. Regăsire”, „Dincolo de legendă”, „Retrospectiva Tudor Zbârnea”.
- • programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots” organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei;
- • ateliere educative destinate copiilor din mediile defavorizate organizate în colaborare cu Asociația „Salvați copiii!”;
- • proiecții de film în cadrul Cinematecii TIFF@MNAR, Festivalului „One World România”, Festivalul Filmului European;
- • concerte susținute de Simion Bogdan Mihai și Lăutarii de mătase, ansamblul SEMPRE și grupul Trei parale
- • concertele din cadrul Festivalului EuropaFest – Bucharest International Jazz Competition;
- • seria de spectacole „Balada Meșterului Manole” reprezentate în expoziția „Dincolo de legendă”;
- • evenimentele speciale: „Un week-end cu Brâncuși” „Un week-end la muzeu”, „Nocturnă muzeală”, „Prin paginile unor expoziții”;
- • sesiunea de comunicări științifice „Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România”
- • ghidaje în Galeria de Artă Modernă românească, Galeria de artă veche, Galeria de Artă europeană, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Zambaccian.
De la începutul sezonului estival peste 500 de persoane au participat la programul Vacanța la muzeu, care a cuprins o ofertă bogată de ghidaje și ateliere educative pentru publicul de toate vârstele.
Ghidajele derulate sub genericul „Capodopere ale artei românești din colecția Zambaccian” și atelierele educative „Camping la muzeu” desfășurate în Grădina Kretzulescu a muzeului, „Pictură în vilegiatură” – dedicate expoziției retrospective a artistului Tudor Zbârnea, „Aripi de înger” – din cadrul Galeriei de Artă Europeană, „Narațiune și patrimoniu. Frescele Mănăstirii Văcărești” – Galeria de Artă Veche Românească, modulul de ateliere intitulat: „Teatru baroc” dedicat expoziției „Nostalgie. Amintire. Regăsire. Peisajul european și ruina în secolele XVI – XIX”, dar și multe altele, au venit în completarea programului de vacanță din această vară.
Printre partenerii MNAR cu sprijinul cărora s-au organizat și promovat aceste activități s-au numărat: Asociația „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, Asociația ANTIQUA, Asociația de Arhitectură, Asociația ART CROWD, Asociația Proiect D, Asociația One World Romania, Asociația Pe-un picior de plai, Asociația SoNoRo, Fundația Bonte, Transilvania Film, Fundația Centrul Cultural ART SOCIETY, Institutul Cultural Român, Institutul de Istoria Artei “George Oprescu”, JMEvents, Societatea Română de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Arte București, Senso TV, Televiziunea Română, DIGI 24, Revista Observator cultural, Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio France International, revistele Igloo, Arhitectura, Zeppelin, IQool, Modernism.
În prezent se pregătesc noi expoziții care vor prezenta lucrări reprezentative ale patrimoniului național, dar și evenimente speciale, precum lansarea în 21 septembrie a volumului „Les Films de Sainte-Orlan” despre creația celebrei artiste contemporane franceze ORLAN, găzduirea festivalurilor „Bucharest International Film Festival” și „SoNoRo”, lansarea unui nou program de ateliere educative pentru școli, grădinițe și familii, la care Muzeul Național de Artă al României vă așteaptă.
Conferința: Artiști și soldați în Marele Război
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită joi, 25 ianuarie, ora 16.00 la conferința „Artiști și soldați în Marele Război - plasticienii atașați Marelui Cartier General și realizările lor, 1917-1918”.
Invitat este distinsul Dr. ADRIAN-SILVAN IONESCU, Director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” care va vorbi despre experiența din apropierea frontului a plasticienilor, așa cum li se spunea artiștilor în acea vreme.
Conferința este organizată în cadrul expoziției „Atelier de Front. Artiști români în Marele Război” și are ca scop dezbaterea unor problematici mai puțin cunoscute publicului, legate de aspecte ale unor vieți de artist diferite, încărcate de încercări multiple.
Citește mai mult:Conferința: Artiști și soldați în Marele Război
Evenimente în ianuarie 2018 la MNAR!
În luna ianuarie 2018 MNAR vă invităm la o serie de vizite ghidate pentru adulți și copii, la sediul central și în muzeele satelit:
1. Perspectiva curatorului în expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”
Vizită ghidată, vineri, 12 ianuarie, ora 17:00, parterul Galeriei Naționale MNAR
Muzeul Național de Artă al României vă propune vineri, 12 ianuarie 2018, ora 17.00, un tur ghidat al expoziției „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” în compania curatorului Alina Petrescu.
S-a redeschis Sala Constantin Brâncuși!
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a redeschis Sala Constantin Brâncuși, miercuri, 6 decembrie, în prezența Domnului Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Domnului Director Liviu Constantinescu, a Domnului Director Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.
După o întrerupere de aproape un an, Muzeul National de Artă al României, deținător al celor mai multe opere de Constantin Brâncuși din România, reintroduce în circuitul expozițional 14 lucrări ale marelui artist, reprezentative pentru perioada de formare și pentru cea de tranziție către stilul sintetic care l-a consacrat.
Ambianța scenografică inovatoare pune accentul pe drumul parcurs de Brâncuși de la o reprezentare realistă la „sculptura ca idee”, invitând publicul să redescopere opere iconice precum Somnul, Danaidă și Rugăciune. Acestora li se alătură, într-un parcurs cronologic, Cumințenia Pământului, operă de referință în creația sculptorului, aflată astăzi în proprietate privată.
MNAR: Program de funcționare 6-16 decembrie
Începând de astăzi, miercuri, 6 decembrie 2017 o carte de condoleanțe deschisă de Casa Regală cu prilejul trecerii în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României este pusă la dispoziția publicului în spațiile istorice ale fostului Palat Regal (corp central, intrarea A3).
Cartea de condoleanțe este accesibilă zilnic între orele 10.00-18.00 până vineri 15 decembrie. Florile și alte obiecte omagiale se pot depune în exteriorul clădirii fostului Palat Regal.
În perioada 6-13 decembrie programul de vizitare al Muzeului Național de Artă al României rămâne neschimbat, de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00.
În zilele de 13, 14 și 15 decembrie corpul neînsuflețit al Majestății Sale Regele Mihai I al României va fi depus în corpul central al fostului Palat Regal unde toți cei dornici îi vor putea aduce un ultim omagiu în data de 13 decembrie între orele 21.00-24.00 iar în 14 și 15 decembrie între orele 8.00-22.00. În intervalul 14-16 decembrie, sediul central al Muzeului Național de Artă al României din Calea Victoriei 49-53 va fi închis.
Programul oficial al funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai I al României va fi anunțat de către Casa Regală a României.
Cât de mobil poate fi un Muzeu mobil?
6 octombrie 2017 - Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a lansat joi, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Muzeul mobil, un proiect care aduce arta mai aproape de elevi și școală prin metode interactive și un limbaj adaptat. Proiectul este co-finanţat de AFCN şi este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, Asociația MetruCub - resurse pentru cultură şi Centrul Sintagma.
Prin Muzeul mobil, MNAR îşi propune deschiderea şi facilitarea accesului la artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic și social. Proiectul recurge la lucrări din patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale abordând opera de artă într-o manieră ludică, interdisciplinară.
Expoziție eveniment „În lumea personajelor lui Löwendal”
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Löwendal vă invită vineri, 13 octombrie, ora 18.00 la vernisajul expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, organizată cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea lui George Löwendal (1897-1964).
Citește mai mult:Expoziție eveniment „În lumea personajelor lui Löwendal”
Programe pentru public la MNAR!
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită în octombrie la o serie de vizite ghidate pentru public la sediul central și în muzeele satelit:
Serie de conferințe la MNAR
Incursiuni în Galeria de Artă Europeană
Serie de conferințe susținute de Cosmin Ungureanu
Expoziția „Un vis locuit/Un rêve habité”
Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Delegația generală Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louvière (Belgia) organizează expoziția de artă grafică Un vis locuit/Un rêve habité, deschisă pentru public în perioada 29 septembrie 2017 – 28 ianuarie 2018, în sălile Kretzulescu, în cadrul Programului de cooperare dintre Valonia-Bruxelles şi România.
Expoziția Un vis locuit/Un rêve habité are ca tema arhitectura. „Uneori miza politică, prin aceea că structurează spaţiul, alteori purtătoare a unei viziuni economice şi ecologice, arhitectura apare ca o forță de reconstruire a orașelor, fie că este vorba de Bruxelles sau Bucureşti” (Eric Poppe, Delegat general Valonia-Bruxelles la București).