Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României

Comunicate de presă

Comunicatele de presă ale MNAR

logo MNAR curbe rosu bloc fara fundal Logo BCR

Comunicat de presă

 Muzeul Național de Artă al României și Banca Comercială Română au fundamentat în anul 2022 un protocol de colaborare privind protejarea și valorificarea patrimoniului artistic al celor două instituții.

În acest sens, BCR a sponsorizat cu suma de 914 440 lei achiziționarea și punerea în funcțiune a două agregate de climatizare destinate secției Muzeul Colecțiilor de Artă și Galeriei de Artă Europeană din cadrul MNAR.

Agregatele au fost achiziționate în anul 2023 și sunt funcționale, asigurând temperatura optimă în sălile de expoziție respective.

Un alt obiect al colaborării îl constituie preluarea temporară a unei părți din colecția de pictură a Băncii Comerciale Române de către MNAR în vederea studierii, restaurării și punerii în valoare printr-o expoziție dedicată.

„Muzeul Național de Artă al României apreciază în mod deosebit această colaborare în urma căreia a fost rezolvat pe de o parte un important aspect al conservării patrimoniului de artă din colecția muzeului și pe de altă parte asigurarea confortului termic pentru vizitatori și personalul de supraveghere din spațiile de expunere în condițiile evoluției încălzirii globale. Totodată, ne bucurăm să asigurăm asistența de specialitate pentru o parte din valorosul patrimoniu artistic al BCR, care, nu peste multă vreme va putea fi admirat de public într-o expoziție de referință” afirmă Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

„Parteneriatul și colaborarea pe termen lung cu MNAR s-a întemeiat pe valori comune: pe dorința de a proteja și conserva arta pentru a o transmite intactă generațiilor viitoare, dar și pe nevoia de construcție de educație și inspirație în comunitate. De altfel, pentru BCR, restaurarea și conservarea patrimoniului de artă are un rol vital în construirea identității culturale a României. Este parte din responsabilitatea socială și etică față de trecut și viitor, pe care ne-o asumăm și care ne ghidează într-o nouă expunere către public a patrimoniului cultural BCR”, a declarat Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR.Comunicat de presă 9.05.2024

În legătura cu participarea MNAR la Noaptea Muzeelor comunicăm următoarele:

În ziua de 8 mai 2024 conducerea MNAR a primit o înștiințare din partea Sindicatului Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României prin care este informată că membrii acestui sindicat se solidarizează cu sindicatele din Federația CulturMedia la care este afiliat și prin urmare nu vor efectua ore suplimentare în afara programului obișnuit de lucru în data de 18 mai 2024.

Ca urmare a acestei situații Consiliul de Administrație al MNAR a hotărât în data de 9 mai 2024 ca MNAR nu va participa la Noaptea Muzeelor.

Sâmbătă, 18 mai 2024, spațiile expoziționale ale MNAR vor fi deschise între orele 11-19.

Muzeul Național de Artă al României vă invită în data de vineri, 29 martie 2024, ora 18.00, la un eveniment din cadrul proiectului Întâlnire la muzeu, în sala de marmură neagră de la parterul Galeriei de Artă Europeană . Invitata este Ioana Ciocan, care va ține o prelegere cu tema „America, America!”, într-un dialog neconvențional despre parcursul său american de anul trecut.

Discuția alături Călin Stegerean, director general Muzeul Național de Artă al României, va fi una liberă și dinamică, în care publicul va putea interveni cu întrebări adresate invitatei și moderatorului.

Întâlnire la muzeu este un proiect care își propune să medieze contactul publicului cu personalități din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferența diverselor genuri artistice.

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău (MNAM) vă invită la vernisajul expoziției „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecția MNAM” care va avea loc în data de miercuri27 martie 2024, ora 15.00, cu prilejul aniversării Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918) la parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Curatorul este Tudor Stavilă, istoric și critic de artă din Republica Moldova. 

„Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău prezintă publicului bucureștean o expoziție de pictură basarabeană, probabil cea mai importantă organizată la București în ultimul secol. Cuprinzând o perioadă de peste o sută de ani, în același timp, evitând lucrările cu tematică ideologică specifică epocii sovietice, selecția de lucrări oferă o privire asupra ansamblului principalelor caracteristici și tendințe estetice ale picturii basarabene. Expoziția probează consolidarea identității culturale comune, contribuind la integrarea plenară a creatorilor din Republica Moldova în arta românească., declară Tudor Zbârnea, director general, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

În perioada 5-7 martie 2024 directorul general al Muzeului Național de Artă al României, dr. Călin-Alexiu Stegerean, a avut întâlniri cu directorii unor muzee importante din Spania și a susținut două conferințe la Madrid și Toledo.

Programul a cuprins întâlniri la Madrid cu dl. Miguel Falomir Faus, directorul Muzeului Național Prado, dl. Guillermo Solana, directorul Muzeului Național Tyssen-Bornemisza, cu conducerea Muzeului Academiei de Belle Arte Madrid, dl. Victor Nieto Alcaide și doamna Antonia Herradon Figueroa și cu doamna Sofia Rodriguez, directorul Muzeului Național de Arte Decorative din Madrid.

La Toledo a avut loc o întâlnire cu doamna Rosa Becerril Sanchez directorul Muzeului El Greco. În cursul acestor întâlniri la care a participat și doamna Maria Pop, directorul ICR Madrid au fost discutate posibilitatea împrumutării unor lucrări pentru o expoziție El Greco care să fie organizată la MNAR și posibilele colaborări în vederea organizării unor expoziții cu patrimoniu românesc la Madrid și Toledo.

În anul 2023 Asociația Prietenii MNAR a organizat o gală de strângere de fonduri sub genericul El Greco.

În data de 5 martie 2024 la Institutul Cultural Român din Madrid și în data de 7 martie 2024 la Circulo de Arte Toledo dr. Călin-Alexiu Stegerean a susținut două conferințe cu tema „De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?”, urmărite de un numeros public pentru care s-a realizat traducerea în limba spaniolă.

Programul a fost susținut de Institutul Cultural Român din Madrid, Ambasada României în Spania și Consulatul României la Toledo.

Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, începând cu data de 26 ianuarie 2024 expoziția se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 07 februarie 2024. De la această dată expoziția va putea fi vizitată până la data anunțată inițial, respectiv 30 aprilie 2024.  

În urma semnalărilor apărute în presă legate de postările pe rețelele de socializare privind existența unor falsuri în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, provenite din colecția familiei Năstase precizăm următoarele:

Lucrările din colecția familiei Năstase au fost selectate de curatorul expoziției în baza coroborării unor informații rezultate din articole și semnalarea lor în diverse publicații, a unor autentificări realizate de personalități din domeniu. Totodată, în selecție s-a ținut cont de concordanța lor cu tematica expoziției.

Astfel, într-un articol de Amelia Pavel publicat în nr. 171 al revistei Observator cultural din anul 2003 a fost semnalată prezența lor în expoziția „Victor Brauner. La izvoarele operei” organizată în același an la Complexul Muzeal Județean Neamț din Piatra Neamț cu prilejul centenarului Victor Brauner, fără ca autoarea să semnaleze existența unor dubii legate de autenticitatea lucrărilor.

Expoziția a fost organizată de Ministerul Culturii și Cultelor, de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Piatra Neamț și Complexul muzeal județean Neamț din Piatra Neamț. Lucrările din expoziția de la MNAR cu titlul „Trei nuduri feminine”,  „Heron din Alexandria”, și „Compoziție cu nud” au făcut parte din expoziția menționată și reproducerea lor fotografică a fost publicată în volumul „Victor Brauner. La izvoarele operei” avându-l autor pe Emil Nicolae, apărut la editura Hasefer în anul 2004.

Muzeul Național de Artă al României a achiziționat cu sprijinul Ministerul Culturii, al doamnei ministru Raluca Turcan personal, o importantă broderie heraldică din secolul al XIX-lea.   

„Este un succes faptul că o piesă deosebit de rară pentru patrimoniul cultural național, o broderie heraldică din epoca fanariotă, revine în țară, la Muzeul Național de Artă a României!

În calitate de Ministru al Culturii, sprijin eforturile specialiștilor în artă și patrimoniu de a îmbogăți colecțiile muzeelor din România și de a le aduce în atenția iubitorilor de artă. Achiziționarea lucrării și intrarea acesteia în colecția Muzeului Național de Artă al României este lăudabilă, iar astfel de eforturi ale muzeelor trebuie încurajate pentru a reuși să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil” consideră doamna ministru Raluca Turcan.

Având în vedere solicitările mass media cu privire la acuzațiile apărute în rețelele de socializare cu privire la existența unor falsuri în expozițiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner, comunicăm următoarele

  • Expoziția Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României și a altor muzee din țară, precum și din colecția familiei;
  • Expoziția Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziție de artistă; 
  • Expoziția Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, din colecții particulare din România și Franța. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experți recunoscuți și prezența lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter științific;

Prin urmare, Muzeul Național de Artă al României nu a luat cunoștință până în prezent de existența unor falsuri în expozițiile pe care le-a organizat.

Director general

Dr. Călin-Alexiu Stegerean

Muzeul Național de Artă al României a înregistrat în primele opt luni ale anului 2022 peste 100.000 de participanți la expozițiile și evenimentele organizate, cu 10 000 mai mulți decât în întregul an 2021 când s-au înregistrat 90.000 de participanți. În lunile iulie și august ale anului curent a fost înregistrat un număr record de peste 30.000 de participanți, respectiv 15.294 în luna iulie și 16.097 în luna august.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.