Program de vizitare: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K. H. Zambaccian pot fi vizitate de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare, ultimul acces are loc la ora 17.30. 

Începând cu 1 martie 2024, Muzeul Național de Artă al României va avea un nou program de vizitare:
Sediul central, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri -vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni-marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă, vineri-marți, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri-joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

 
 
 
Muzeul Național de Artă al României

Comunicate de presă

Comunicatele de presă ale MNAR

Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, începând cu data de 26 ianuarie 2024 expoziția se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 07 februarie 2024. De la această dată expoziția va putea fi vizitată până la data anunțată inițial, respectiv 30 aprilie 2024.  

În urma semnalărilor apărute în presă legate de postările pe rețelele de socializare privind existența unor falsuri în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, provenite din colecția familiei Năstase precizăm următoarele:

Lucrările din colecția familiei Năstase au fost selectate de curatorul expoziției în baza coroborării unor informații rezultate din articole și semnalarea lor în diverse publicații, a unor autentificări realizate de personalități din domeniu. Totodată, în selecție s-a ținut cont de concordanța lor cu tematica expoziției.

Astfel, într-un articol de Amelia Pavel publicat în nr. 171 al revistei Observator cultural din anul 2003 a fost semnalată prezența lor în expoziția „Victor Brauner. La izvoarele operei” organizată în același an la Complexul Muzeal Județean Neamț din Piatra Neamț cu prilejul centenarului Victor Brauner, fără ca autoarea să semnaleze existența unor dubii legate de autenticitatea lucrărilor.

Expoziția a fost organizată de Ministerul Culturii și Cultelor, de Federația Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Piatra Neamț și Complexul muzeal județean Neamț din Piatra Neamț. Lucrările din expoziția de la MNAR cu titlul „Trei nuduri feminine”,  „Heron din Alexandria”, și „Compoziție cu nud” au făcut parte din expoziția menționată și reproducerea lor fotografică a fost publicată în volumul „Victor Brauner. La izvoarele operei” avându-l autor pe Emil Nicolae, apărut la editura Hasefer în anul 2004.

Muzeul Național de Artă al României a achiziționat cu sprijinul Ministerul Culturii, al doamnei ministru Raluca Turcan personal, o importantă broderie heraldică din secolul al XIX-lea.   

„Este un succes faptul că o piesă deosebit de rară pentru patrimoniul cultural național, o broderie heraldică din epoca fanariotă, revine în țară, la Muzeul Național de Artă a României!

În calitate de Ministru al Culturii, sprijin eforturile specialiștilor în artă și patrimoniu de a îmbogăți colecțiile muzeelor din România și de a le aduce în atenția iubitorilor de artă. Achiziționarea lucrării și intrarea acesteia în colecția Muzeului Național de Artă al României este lăudabilă, iar astfel de eforturi ale muzeelor trebuie încurajate pentru a reuși să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil” consideră doamna ministru Raluca Turcan.

Având în vedere solicitările mass media cu privire la acuzațiile apărute în rețelele de socializare cu privire la existența unor falsuri în expozițiile Romulus Ladea, Zoe Vida Porumb și Victor Brauner, comunicăm următoarele

  • Expoziția Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României și a altor muzee din țară, precum și din colecția familiei;
  • Expoziția Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziție de artistă; 
  • Expoziția Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, din colecții particulare din România și Franța. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experți recunoscuți și prezența lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter științific;

Prin urmare, Muzeul Național de Artă al României nu a luat cunoștință până în prezent de existența unor falsuri în expozițiile pe care le-a organizat.

Director general

Dr. Călin-Alexiu Stegerean

Muzeul Național de Artă al României a înregistrat în primele opt luni ale anului 2022 peste 100.000 de participanți la expozițiile și evenimentele organizate, cu 10 000 mai mulți decât în întregul an 2021 când s-au înregistrat 90.000 de participanți. În lunile iulie și august ale anului curent a fost înregistrat un număr record de peste 30.000 de participanți, respectiv 15.294 în luna iulie și 16.097 în luna august.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită joi, 25 ianuarie, ora 16.00 la conferința „Artiști și soldați în Marele Război - plasticienii atașați Marelui Cartier General și realizările lor, 1917-1918”.

Invitat este distinsul Dr. ADRIAN-SILVAN IONESCU, Director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” care va vorbi despre experiența din apropierea frontului a plasticienilor, așa cum li se spunea artiștilor în acea vreme.

Conferința este organizată în cadrul expoziției „Atelier de Front. Artiști români în Marele Război” și are ca scop dezbaterea unor problematici mai puțin cunoscute publicului, legate de aspecte ale unor vieți de artist diferite, încărcate de încercări multiple.

În luna ianuarie 2018 MNAR vă invităm la o serie de vizite ghidate pentru adulți și copii, la sediul central și în muzeele satelit:

1.    Perspectiva curatorului  în expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”
Vizită ghidată, vineri, 12 ianuarie, ora 17:00, parterul Galeriei Naționale MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă propune vineri, 12 ianuarie 2018, ora 17.00, un tur ghidat al expoziției „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” în compania curatorului Alina Petrescu.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a redeschis Sala Constantin Brâncuși, miercuri, 6 decembrie, în prezența Domnului Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Domnului Director Liviu Constantinescu, a Domnului Director Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

După o întrerupere de aproape un an, Muzeul National de Artă al României, deținător al celor mai multe opere de Constantin Brâncuși din România, reintroduce în circuitul expozițional 14 lucrări ale marelui artist, reprezentative pentru perioada de formare și pentru cea de tranziție către stilul sintetic care l-a consacrat.
Ambianța scenografică inovatoare pune accentul pe drumul parcurs de Brâncuși de la o reprezentare realistă la „sculptura ca idee”, invitând publicul să redescopere opere iconice precum Somnul, Danaidă și Rugăciune. Acestora li se alătură, într-un parcurs cronologic, Cumințenia Pământului, operă de referință  în creația sculptorului, aflată astăzi în proprietate privată.

Începând de astăzi, miercuri, 6 decembrie 2017 o carte de condoleanțe deschisă de Casa Regală cu prilejul trecerii în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României este pusă la dispoziția publicului în spațiile istorice ale fostului Palat Regal (corp central, intrarea A3).

Cartea de condoleanțe este accesibilă zilnic între orele 10.00-18.00 până vineri 15 decembrie. Florile și alte obiecte omagiale se pot depune în exteriorul clădirii fostului Palat Regal.

În perioada 6-13 decembrie programul de vizitare al Muzeului Național de Artă al României rămâne neschimbat, de miercuri până duminică între orele 10.00-18.00.

În zilele de 13, 14 și 15 decembrie corpul neînsuflețit al Majestății Sale Regele Mihai I al României va fi depus în corpul central al fostului Palat Regal unde toți cei dornici îi vor putea aduce un ultim omagiu în data de 13 decembrie între orele 21.00-24.00 iar în 14 și 15 decembrie între orele 8.00-22.00. În intervalul 14-16 decembrie, sediul central al Muzeului Național de Artă al României din Calea Victoriei 49-53 va fi închis.

Programul oficial al funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai I al României va fi anunțat de către Casa Regală a României.

6 octombrie 2017 - Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a lansat joi, 5 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Muzeul mobil, un proiect care aduce arta mai aproape de elevi și școală prin metode interactive și un limbaj adaptat. Proiectul este co-finanţat de AFCN şi este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, Asociația MetruCub - resurse pentru cultură şi Centrul Sintagma.

Prin Muzeul mobil, MNAR îşi propune deschiderea şi facilitarea accesului la artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic și social. Proiectul recurge la lucrări din patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale abordând opera de artă într-o manieră ludică, interdisciplinară.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.