Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 4, 5 si 6 octombrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României

Expoziţii temporare

 

Pe lângă galeriile permanente, MNAR propune publicului și expoziții temporare realizate în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță deschiderea expoziției „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”. Expoziția va fi deschisă publicului începând cu ziua de duminică 9 iulie 2023 și până în ziua de duminică 24 septembrie 2023, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111, corp C parter. Vernisajul va avea loc sâmbătă 8 iulie 2023 la ora 18.00. Expoziția se înscrie în demersul muzeului de a prezenta grupări artistice semnificative în istoria artei din România, precedenta de acest fel fiind cea deschisă în anul 2022, „O istorie uitată – Sindicatul Artelor Frumoase din România”.

Expoziția prezintă opera pictorilor Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și a sculptorului Oscar Han începând cu prima expoziție din 1926 în care expun lucrări realizate în perioada 1921 – 1925 și până în anul 1934 când au figurat cu titlul „Grupul celor patru”. Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expoziții anuale conform propriilor direcții de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” și o prezentare modernă, „fără canoane și reguli”, într-un spațiu adecvat și dedicat operelor de artă. Gruparea s-a dizolvat de la sine o dată cu moartea lui Ștefan Dimitrescu, în anul 1933, iar ultima expoziție a avut loc în martie 1934.

Cuvântul de deschidere va aparține artiștilor grupului Holograf, compus din Dan Bittman, Tino Furtuna, Edi Petrosel, Iulian Vrabete și Romeo Dediu, autorii unor melodii de mare succes de-a lungul a peste patru decenii. Continuând seria expozițiilor prezentate de personalități din alte domenii decât cele din artele vizuale, dorim să punem în evidență faptul că expozițiile noastre se adresează publicului larg, nu doar specialiștilor, așa cum creațiile grupului Holograf ca și cele ale Grupului celor patru se adresează tuturor categoriilor de public. 

Activitatea Grupului celor patru este redată prin aproximativ o sută de lucrări de pictură și sculptură care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, inclusiv din colecțiile E. și dr. I. N. Dona, K. H. Zambaccian, dr. E. Anca, av. H. Aznavorian, Sică Alexandrescu, dr. Ș. Andronescu Ghica, I. Pas și  E. Taru. 

În cadrul expoziției sunt reconstituite segmente din cadrul fiecărei manifestări expoziționale organizate în cadrul grupului. De asemenea, sunt evidențiate lucrările care au stârnit discuții și ecouri încă de atunci, între timp devenind opere de referință care au asigurat locul artiștilor în istoria artei românești moderne. Expoziția va conține o prezentare cronologică a grupului și a fiecărui artist în parte precum și informații suplimentare despre o serie de lucrări, în cadrul unor etichete dezvoltate. 

Expoziție organizată de: Liliana Chiriac, Monica Croitoru-Tonciu, Ilinca Damian.

Colaboratori: Marina Iliescu, Gabriela Vasiliu, Costina Anghel, Paula Luca, Nela Mihai, Lidia Marinescu, Ionuț Sâmbeteanu.

Expoziția va fi deschisă între 9 iulie 2023 și 24 septembrie 2023 și va include activități educative și conferințe.

Expoziția a fost realizată de un colectiv al MNAR, sub coordonarea dr. Călin-Alexiu Stegerean, director general, curator-coordonator.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15 mai 2023 - 17 septembrie 2023.

Curator: Călin Stegerean, director general al MNAR

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 28 decembrie 2022 - 30 aprilie 2023

Curator: Alina Petrescu, istoric de artă

Durata expoziției: 1 decembrie 2022 – 30 aprilie 2023

Curatori: Oana Solomon – șef de laborator restaurare ceramică, sticlă, metale – și  dr. Andreia-Maria Teodorescu – expert restaurator grafică.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 14 decembrie 2022 - 25 iunie 2023

Curatori: Liliana Chiriac şi Ilinca Damian

Durata expoziției: 26 octombrie 2022 – 26 martie 2023

Bilet de intrare: 20 de lei

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Curator: Mălina Conțu
Perioada: 8 iunie 2022 - 29 ianuarie 2023
Parterul Galeriei Naționale,
Calea Victoriei 49-53
Program: miercuri - duminică, 10 - 18
Ultima intrare: 17:30
Preț bilet: 20 lei / 10 lei / 5 lei

Curator: Lucreția Pătrășcanu
Perioada: 5 decembrie 2020 - 31 decembrie 2022
Galeria de Artă Veche Românească,
Calea Victoriei 49-53
Program: miercuri - duminică, 10 - 18
Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

Galeria de Artă Veche Românească
Perioada: 1 decembrie 2021 - 31 decembrie 2022
Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu
Coordonator: Călin Stegerean

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

Expoziție dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) care marchează 500 de ani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. Expoziția pune în valoare complexa personalitate a voievodului, autor al primei scrieri literare concepute în spațiul românesc: „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș, susținător al unei campanii de patronaj artistic, ale cărei urme sunt reperabile până astăzi, peste tot în lume.

Display-ul expozițional gravitează în jurul unor icoane, comandate de Neagoe Basarab cu cinci veacuri în urmă şi restaurate cu prilejul acestei expoziții. Acestea vor completa ansamblul unic de fresce ale bisericii de la Curtea de Argeș din colecția MNAR, pentru a ilustra standardele ridicate ale școlii de pictură din Țara Românească de la începutul secolului XVI.

Scenografia expozițională sugerează spațiul inventat de meșterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spațiul românesc.

Expoziția va integra periodic un recital de poezie cu legenda Meșterului Manole susținut de cunoscuta interpretă Viorica Vatamanu, în regia lui Gavriil Pinte.

Dincolo de legendă. Neagoe Basarab
Galeria de Artă Veche Românească
1 decembrie 2021 - 31 decembrie 2022
Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu
Coordonator: Călin Stegerean

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.