Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativă Europeană este închisă temporar din motive tehnice.
În intervalul 16-20 octombrie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Muzeul Național de Artă al României

ILEANA SONNABEND & ARTE POVERA

Curatoare: Ilaria Bernardi

perioada: 26 iunie – 22 septembrie 2024

Expoziția este realizată în colaborare cu Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation

Expoziția este realizată în colaborare cu Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation

Expoziția ILEANA SONNABEND ȘI ARTE POVERA, organizată de Muzeul Național de Artă al României (MNAR), în colaborare cu Ambasada Italiei în România, Institutul Italian de Cultură din București și Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation, este un omagiu adus vieții și operei galeristei de origine română Ileana Sonnabend.  
Ileana Sonnabend s-a născut la 25 octombrie 1914, la București, într-una dintre cele mai bogate familii din înalta burghezie evreiască a orașului, familia Schapira, și s-a stins din viață la 21 octombrie 2007. 

Având de mică o înclinație către artă și cultură, ea îl cunoaște la București pe cel care va deveni unul dintre cei mai importanți promotori ai artei pop americane, Leo Castelli, cu care s-a căsătorit în 1933. În preajma izbucnirii celui de al Doilea Război Mondial, cei doi pleacă la New York unde înființează o galerie de artă care va deveni una dintre cele mai importante în difuzarea artei americane de la mijlocul secolului XX.  Ileana revine în Europa împreună cu cel de-al doilea soț, Michael Sonnabend, întâi la Roma, iar apoi la Paris. Aceste experiențe marchează itinerariul ce o va transforma pe Ileana Sonnabend într-o reprezentantă de seamă a artei secolului XX, care a promovat un dialog între arta americană și cea europeană prin intermediul activității galeriei de artă pe care o deschide la Paris, în 1962, împreună cu cel de-al doilea soț, Michael Sonnabend, și ulterior la New York. 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.