Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 21, 22, 23 şi 24 septembrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
Tintoretto - Buna Vestire
Descriere lucrare
Jacopo Robusti TINTORETTO
(Veneţia, 1518-1594)
Şcoală italiană
ulei pe pânză
100 x 124 cm
Inv. 9543/1577
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj I, sala 2
Descriere audio
Dramatizare audio
Film mimico-gestual
Film mimico-gestual

Tintoretto plasează unul dintre cele mai populare subiecte religioase din secolul XVI, Buna Vestire, în interiorul unui palazzo veneţian din vremea sa. Fecioara Maria este surprinsă de Arhanghelul Gabriel în timp ce se roagă, îngenuncheată lângă prie-Dieu-ul de lângă patul cu baldachin. Părul şi decolteul acoperite cu un văl transparent de mătase îi dau înfăţişarea unei tinere aristocrate veneţiene. Trupurile alungite ale celor două personaje se răsucesc elegant în jurul propriei axe, imprimând o mişcare spiralată întregii compoziţii. Desenul riguros geometric al dalelor de marmură ne conduce privirea spre curtea interioară şi dincolo de ea, spre portalul clasic şi peisajul din fundal.

Draperii grele de catifea, cu falduri umflate de vânt, formează o graniţă flexibilă între interior şi exterior, între spaţiul sacru al scenei din prim plan şi cel profan al lumii din fundal.

În colţul din stânga jos o pisică încolăcită priveşte pieziş spre noi atrăgându-ne atenţia că suntem martorii unui dublu miracol, cel al Bunei Vestiri şi cel al reprezentării de către Tintoretto a unui moment ce nu a avut alţi martori.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.