Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 21, 22, 23 şi 24 septembrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
Rubens - Portretul Giovannei Spinola Pavese
Descriere lucrare
Peter Paul Rubens
(Siegen, Westfalia,1577 - Anvers, 1642)
Școala flamandă
ulei pe pânză
247 x 147 cm
Inv. 8209/243
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj II, sala 8
Descriere audio

Portretul Giovannei Spinola Pavese a fost pictat de Rubens în 1606, în timpul şederii sale la Genova. A fost trimis aici de ducele de Mantova pentru a face portretele mai multor membrii ai aristocraţiei locale care acţionau ca un adevărat consorţiu de bancheri pentru regii Spaniei. Portretele aveau rolul de a-i asigura ducelui de Mantova bunăvoinţa şi prietenia unora dintre cei mai importanţi oameni ai zilei.

Giovanna Spinola Pavese este pictată în picioare, în mărime naturală, pozând ca o regină. Mâna stângă sprijinită în şold îi conferă un aer autoritar şi pune în valoare lungimea mânecii şi lucirile satinului argintiu cu care este dublată aceasta. Negrul rochiei, corsajul foarte strâmt şi gulerul plisat, înalt, sunt în ton cu moda de la curtea spaniolă. Arcul triumfal acoperit de trandafiri căţărători care o încadrează şi fântâna în care îşi înmoaie delicat mâna dreaptă, reflectă preferinţa aristocraţiei genoveze pentru grădină ca spaţiu al naturaleţii comportamentale.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.