Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În mod excepțional, expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult″ va mai putea fi vizitată și luni, 29 aprilie și marți, 30 aprilie 2024 în intervalul orar 10.00-18.00  la parterul Galeriei Naţionale.

În perioada 1-6 mai 2024, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady vor fi închise. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 
 
 
 
 
 
Muzeul Național de Artă al României
El Greco - Adoraţia păstorilor
Descriere lucrare
Doménikos Theotokópoulos, numit El Greco
(Creta, 1541 - Toledo, 1614)
Școala spaniolă
ulei pe pânză
364 x 137 cm
Inv. 8423/457
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj II, sala 5
Descriere audio
Dramatizare audio
Film mimico-gestual
Film mimico-gestual

Adoraţia păstorilor face parte dintr-un ansamblu realizat de El Greco între 1596 şi 1600 pentru altarul principal al Colegiului Donei María de Aragón din Madrid. Monumentala structură arhitectonică cuprinzând şase picturi şi şase sculpturi, fusese gândită ca un discurs vizual pe tema Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Ea a fost dezmembrată la începutul secolului XIX, celelalte cinci picturi aflându-se astăzi în colecţia Muzeului Prado.

Concepută ca o scenă nocturnă, în care jumătatea inferioară este rezervată lumii pământeşti, iar cea superioară împărăţiei cerurilor şi oştilor îngereşti, lucrarea prezintă momentul în care păstorii îngenuncheaţi Îl venerează pe Pruncul Iisus, aducându-i drept ofrandă un miel alb, prefigurare a viitoarei jertfe a Mântuitorului.

Fecioara ţine scutecele deschis, lăsând să se vadă că întruparea Fiului lui Dumnezeu s-a petrecut fizic. Gestul ei explicit se adresează mai degrabă lui Iosif şi bărbatului cu care discută acesta. Dacă privim cu atenţie, observăm prezenţa aceluiaşi chip la vârste diferite şi în celelalte tablouri ale artistului din sala în care este expusă Adoraţia păstorilor. Este vorba chiar de El Greco, pictorul dornic să demonstreze prin acest artificiu că lucrările sale contribuie la eruditele discuţii teologice din mediile catolice spaniole.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.