Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
Expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni”  9 iunie-1 octombrie 2024

Expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” 9 iunie-1 octombrie 2024

De la 09 Iunie 2024 00:00 până la 01 Octombrie 2024 14:34
Publicat de MNAR Admin
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 413

Muzeul Național de Artă al României vă invită la vernisajul expoziției „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” sâmbătă, 8 iunie 2024, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Expoziția de artă readuce în atenția publicului opera plastică a Șerbanei Drăgoescu, care a marcat evoluția tapiseriei contemporane pe plan național și internațional. Curatoare: Chiriac Liliana, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă și Ilinca Damian, conservator.

Șerbana Drăgoescu (1943-2013) s-a format într-o ambianță artistică, fiind fiica pictorului Radu Drăgoescu și absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A participat încă din timpul studiilor la o importantă expoziție de tapiserie românească itinerată în America Latină în perioada 1969-1971, abordând în special arta conceptuală. Creația sa a fost inspirată de tradiție și istorie, cu interpretări plastice experimentale de impact.

Din 1970 a participat la numeroase expoziții de artă din țară și din străinătate, remarcându-se în anul 1977 la Bienala de tapiserie de la Lausanne cu piesa „Jocul de chibrituri”, care a fost selectată alături de alte 64 de lucrări din totalul de 1054. În acea perioadă, tapiseria ca gen artistic era în plin proces de reinventare și perfecționare, punând în valoare importanța conceptului artistic prin frumusețea și noblețea materialelor.

Șerbana Drăgoescu a donat prin testament Muzeului Național de Artă al României  casa în care a locuit și 192 de obiecte de artă, în anul 2014. Astfel, patrimoniul secției Muzeul Colecțiilor de Artă s-a îmbogățit cu „Donația Șerbana Drăgoescu”, compusă din lucrări de pictură și grafică semnate de Radu Drăgoescu și alți artiști din generația acestuia, precum și lucrări de pictură, grafică, tapiserie și cărți-obiect ale artistei.

Donația a fost deschisă publicului  în decembrie 2015, în două săli, dintre care una este dedicată exclusiv operei artistei iar cealaltă familiei și prietenilor artiști.

Expoziția temporară „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” prezintă aproximativ 20 de lucrări de artă conceptuală: tapiserii, proiecte de tapiserie, cărți-obiect și lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României,  Donația Șerbana Drăgoescu. Piesele ilustrează contribuția artistei, începând cu anii ’70, când s-a impus printr-o concepție plastică nouă, tridimensională și experimentală, renunțând la tapiseria parietală  bidimensională, până în perioada post-decembristă, când a realizat cărți-obiect și tapiserii de mici dimensiuni.

În cele trei săli de expunere, opera artistei este prezentată tematic, cronologic și pe tipuri de materiale sau tehnici, începând cu cea mai importantă lucrare „Jocul de chibrituri” (1977), denumită și „Joc pentru semeni”, alături de alte 19 steaguri-tapiserii intitulate „Flamuri” (1974-1980), 7 benzi textile denumite „Eterna întoarcere” (1978), tapiseriile „Aripi”, ce reprezintă un simbol al transcendenței spre un spațiu estetic superior, proiecte de tapiserie, precum și cartea-obiect „Prezentul continuu” (1988-1991), cu 42 de planșe ce reprezintă colaje din presa perioadei menționate și din cartea „Un om norocos” de Octavian Paler, peste care artista a intervenit grafic.

Expoziția „Șerbana Drăgoescu. Joc pentru semeni” poate fi vizitată până la data de 1 octombrie 2024, la Muzeul Colecțiilor de Artă, în zilele de luni, marți și vineri, intervalul orar 10.00-18.00, sâmbătă și duminică, între orele 11.00-19.00.

Accesul este gratuit în prima zi de vineri din lună.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.