Seria de întâlniri „BookHub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan” continuă și în acest an la Muzeul Național de Artă al României. Ediția lunii februarie 2024 va avea loc sâmbătă, 17 februarie 2024, ora 11.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111.
Invitații sunt: Cosmin Dragomir, istoric culinar, Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologie și Mihail Coșulețu, artist și director de creație la Editura Humanitas. Cărțile propuse spre dezbatere vor fi: „Curatorul de zacuscă” și „Colecționarul de sarmale”, ambele scrise de Cosmin Dragomir, „Noua bucătărie românească”, cartea Adrianei Sohodoleanu și „Intelectuali la cratiță”, de Ioana Pârvulescu, volum ilustrat de Mihail Coșulețu.
Prin dialogul dintre Nona Rapotan și cei trei invitați, publicul va avea ocazia de a descoperi și înțelege ce se ascunde în spatele obiceiurilor de consum, ce înseamnă o bucătărie gourmet, cât de necesare sunt istoriile culinare, cum se face ilustrația pentru o carte cu profil culinar, dar și cum văd cei trei invitați relația dintre arta culinară și arta plastică.
Desfășurate cu regularitate la muzeu, întâlnirile „Bookhub la MNAR. Lecturi cu Nona Rapotan” reprezintă o platformă de mediere între carte și arta plastică, în compania unor personalități din sectorul cultural.
Nona Rapotan este editor-coordonator al proiectului Bookhub.ro, fiind unul dintre profesioniștii recunoscuți din domeniul editorial, cu deschidere către arii culturale conexe.
Cosmin Dragomir a câștigat atenția cititorilor cu prima carte, Curatorul de zacuscă, un succes editorial, apoi a publicat Colecționarul de sarmale, o carte care stârnește curiozitatea gurmanzilor și amatorilor de curiozități culinare. În 2017 a lansat gastroart.ro prima revistă de specialitate dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești.
Adriana Sohodoleanu are un doctorat în sociologie, cu teza Noua bucătărie românească, recent publicată. A contribuit cu articole la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada, Zile si Nopti și altele. Este coautor, alături de Cosmin Dragomir, al unei cărți de rețete de deserturi istorice, are intervenții săptămânale la Radio România Cultural, în cadrul emisiunii Cultura la farfurie.
Mihail Coșulețu este artist și director de creație la Editura Humanitas. Are în portofoliu numeroase participări la expoziții individuale sau de grup. La Editura Humanitas a ilustrat volumele: Ioana Pârvulescu (ed.), Intelectuali la cratiţă (2012); Pisicoteca practică a lu' Moș Pârșu răsădită în sol autohton de Florin Bican (2014); Platon, Dialoguri socratice (2015); Vladimir Tismăneanu, Ciprian Măceșaru, Trei sute de ceauşeşti liliputani (2016); Aristofan, Trei comedii (2017); Antoine de Saint-Exupéry, Micul prinț (2017), Ioana Pârvulescu, Prevestirea (2020). Trăiește și lucrează la București.
Accesul se face în baza biletului în valoare de 12 lei, la care se aplică reduceri și gratuități pentru diferite categorii de public.