Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
EXPOZIȚIA ZOE VIDA PORUMB „DE-A FIR A PĂR” SE PRELUNGEȘTE PÂNĂ LA 11 FEBRUARIE 2024

EXPOZIȚIA ZOE VIDA PORUMB „DE-A FIR A PĂR” SE PRELUNGEȘTE PÂNĂ LA 11 FEBRUARIE 2024

De la 19 Octombrie 2023 18:00 până la 11 Februarie 2024 17:39
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 3446

Muzeul Național de Artă al României anunță prelungirea expoziției  Zoe Vida Porumb „De-a fir a păr” până în data de 11 februarie, 2024.

Opera artistei Zoe Vida Porumb, distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii și medalii, va fi prezentată de academicianul Marius Porumb și de Carmen Cernat, curatori ai expoziției, care au sintetizat etapele cele mai semnificative ale creației sale.   

Expoziția cuprinde peste 140 de lucrări reprezentative de tapiserie, broderie, obiecte textile realizate pe parcursul ultimilor cinci decenii, elocvente pentru importanța operei artistei Zoe Vida Porumb, în contextul evoluției artelor decorative românești contemporane.

Vor fi prezentate suite ale unor compoziții cu subiecte religioase, precum seria Eleuselor, Bune Vestirilor și Îngereștilor, sau ale unor teme inspirate de universul maramureșean, precum seria Mireselor și a Vârtejurilor sau ale celor inspirate de culturi locale arhaice, precum Spirala vieții sau Poarta Soarelui.  

Zoe Vida Porumb a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, Secția Textile, în anul 1972. A primit numeroase premii și distincții, printre care: Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru întreaga activitate artistică (2009), Premiul Filialei interjudețene UAP Cluj - Bistrița pentru Artă Decorativă (2008) și Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, Artă Decorativă (1995). Este Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare din 2021.

„Muzeul Național de Artă al României prezintă periodic opera unor artiști/artiste consacrați/consacrate a căror contribuție la configurarea artei românești a fost esențială. Zoe Vida Porumb se înscrie în această categorie datorită unui demers artistic amplu, constant, care a urmat un parcurs ce a inclus lucrări inovatoare, fiind printre primele artiste din România care au conferit artei textile valențe sculpturale. Ca fiică a sculptorului băimărean Vida Geza, artista a continuat să se inspire din bogata spiritualitate a Maramureșului, creațiile sale fiind impregnate de ecouri ale diverselor motive decorative populare, de robustețe atunci când subiectul o impune sau de evanescente transparențe a căror delicatețe trimit la misteriosul univers feminin” apreciază Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.

 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.