Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.

 
 
Muzeul Național de Artă al României
Pictură murală - Doamna Roxanda
Descriere lucrare
Pictură murală a fresco
212 x 81 cm
Dobromir zugrav
ante 1526
Inv. 14 307 / F 6
Localizare lucrare
Galeria de Artă Veche Românească, sala 2
Descriere audio
Dramatizare audio
Film mimico-gestual
Film mimico-gestual

Doamna Roxanda, fiica lui Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti (1512-1521), apărea în pictura bisericii mănăstirii Curtea de Argeş alături de soţul său, Radu de la Afumaţi (1521-1529). Pictura oferea contemporanilor şi posterităţii imaginea ctitorilor ca demni continuatori ai tradiţiei bizantine şi sprijinitori ai Bisericii.

Doamna Roxanda este înfăţişată în picioare, în costum imperial bizantin; poartă pe cap o coroană de aur bătută cu rubine, safire şi perle, de care atârnă cercei grei de tâmplă. Costumul, ţinuta şi gestica Doamnei Roxanda ilustrează aspiraţiile, preocupările, gustul şi stilul de viaţă al domnitorilor Ţărilor Române, într-o vreme în care aceştia îşi asumaseră rolul de susţinători ai Bisericii Ortodoxe în Balcani.

Restaurarea şi repictarea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş la sfârşitul secolului XIX au impus decaparea celor mai valoroase fragmente din ansamblul originar, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Veche Românească

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.