General
„Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”
În data de 15 mai 2023 – Ziua naţională a pictorului Nicolae Grigorescu – se deschide la Muzeul Național de Artă al României expoziția retrospectivă „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” marcând astfel comemorarea a 185 de ani de la nașterea pictorului. Mai multe detalii în curând.
Învățăm dintr-o… privire!
Oferta pentru școli
Începând cu 4 octombrie sunt disponibile noile programe educaționale pentru anul școlar 2022 - 2023.
Oferta este organizată pe cicluri - preșcolar, primar, gimnazial, liceal - și adaptată fiecărui grup de vârstă. Programele au la bază contactul direct cu opera de artă originală și procesul de creație ca modalitate de explorare a relației cu sine și cu lumea. Ele contribuie la dezvoltarea curiozității și a sensibilității.
Descoperă Expozițiile MNAR
și Locuri ale artei și istoriei noastre
Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor sunt redeschise și pot fi vizitate în programul obișnuit al MNAR, respectiv miercuri-duminică, între orele 10.00-18.00. Detalii aici.
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K. H. Zambaccian pot fi vizitate de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare, ultimul acces are lor la ora 17.30. Accesul persoanelor se va face prin zonele de dezinfectare de la intrările marcate.
***
Muzeul Național de Artă al României a luat ființă în anul 1948, an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Încă de la început muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR cuprinde în prezent Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).
Muzeul Național de Artă al României reunește și alte trei muzee din București, care adăpostesc colecții unice de artă românească și internațională – din perioada impresionistă și postimpresionistă. Aceste muzee sunt: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, cel din urmă funcționând într-una din cele mai vechi case din București.
Pe lângă activitatea sa de cercetare și de conservare, MNAR desfășoară ample programe educaționale, proiecte sau activități dedicate școlilor, adulților și familiilor, cu un caracter recurent. Programele pentru școli, familii și adulți sunt incluse în oferta permanentă a MNAR. Pentru programul național „Școala altfel” muzeul oferă activități și trasee speciale. Mai multe informații pot fi accesate la adresa http://www.mnar.arts.ro/invata/scoli