Accessibility Tools

Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
În data de 26 ianuarie 2025 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului.

Muzeul Național de Artă al României

În perioada 2013 – 2015 Muzeul Naţional de Artă al României a oferit un amplu program de voluntariat pentru liceeni (clasele X - XII), care au avut ocazia să se implice în activităţile muzeului, ca membri ai Consiliului Adolescenţilor (CADO) la MNAR. CADO a fost gândit şi coordonat de Mona Silvia –Timofte, voluntar şi ulterior colaborator al MNAR.

În cadrul Consiliului Adolescenţilor, voluntarii au îndeplinit rolul de consilieri pentru echipa muzeului care se ocupa de organizarea programelor şi activităţilor dedicate tinerilor de 13-19 ani.

Pe durata stagiului de voluntariat, membrii Consiliului Adolescenţilor au avut posibilitatea să descopere lucruri inedite despre MNAR, să promoveze evenimentele şi programele pentru tineri, să se implice în proiecte şi activităţi alături de echipa muzeului, contribuind cu propriile idei.

 

Participarea în acest program de voluntariat a presupus prezenţa la întâlnirile lunare CADO, la sesiunile de training şi organizarea activităţilor pentru publicul adolescent, conform unui calendar stabilit în prealabil.

Activităţile CADO au fost ample şi au presupus lucrul cu publicul senior – în cadrul activităţii Secrete la vedere, organizarea programului O poveste de Sânziene la Muzeul Th. Pallady, Ziua Voluntarului la MNAR, A Taste of CADO - O Zi a Porţilor Deschise pentru Liceeni, Adolescent în Marea Britanie. Imagine subiectivă, părere obiectivă etc.

Din punctul de vedere al membrilor CADO, adolescenţii sunt importanţi pentru muzeu pentru că ajută la dezvoltarea unor programe care să atragă şi alţi tineri către artă, pentru că pot să promoveze muzeul, au idei noi, au o atitudine non-formală, aduc o pată de veselie muzeului.

 Câteva testimoniale de la finalul stagiului de practică:

  • „A fost cea mai importantă experienţă de până acum şi m-a scos din bula mea de confort într-un mod pozitiv. Am învăţat mai mult în CADO despre mine, lucrul în echipă şi modul în care formez relaţii cu alte persoane decât am învăţat în toţi anii de şcoală.”  –Teodora Nedelea, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”
  • „Niciodată nu am participat la un voluntariat unde să învăţ atât de multe fără efort şi simţindu-mă aşa de bine, aşa de apropiată de grupul cu care lucrez. La final am avut senzaţia că s-a creat o familie.”  –Patricia Avganti-Buican, Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”
  • „Experienţa CADO de anul acesta nu poate să fie formulată doar în 2-3 fraze, dar o să încerc. CADO în sine a adus cu el o provocare şi o responsabilitate atunci când am hotărât să completez formularul. Oamenii şi activităţile de aici au fost super! Am învăţat multe despre muzeu, mentalitatea celorlalţi şi despre mine şi am început să-mi pun întrebări (ex. De ce nu există mai multe voluntariate de genul ăsta?)”  - Maria-Cătălina Costache, Colegiul German Goethe
  • „A fost genial, m-a făcut să conştientizez multe lucruri, m-am maturizat şi m-am schimbat, sunt mult mai concisă, am învăţat că trebuie să fiu mai hotărâtă şi că timiditatea e o piedică numai bună de dat la o parte.” –Andreea Vasile, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”
  • „Unele persoane din această grupă m-au influenţat profund şi ce am învăţat de la ele merge mână în mână cu ce învăţăm la CADO; este o schimbare în bine.” –Matei Gaginsky, Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.