Ziua Națională a Lecturii la MNAR
Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, Muzeul Național de Artă al României oferă publicului acces gratuit la o bibliotecă virtuală ce include 11 titluri publicate la editura MNAR.
În ideea că expozițiile se închid, dar albumele rămân, Muzeul Național de Artă al României continuă programul Prin paginile unor expoziții desfășurat în vara acestui an și lansează, din 15 februarie 2022, invitația de a răsfoi albumele MNAR de acasă sau chiar din sala de studiu.
„Pentru noi, lectură înseamnă și citirea adecvată a imaginilor lucrărilor de artă din cuprinsul publicațiilor noastre. Sensul realizării lor este exact accesul la o lectură completă care să includă alături de informațiile care provin din diferitele texte, și imagini, care, în unele publicații, ajung la public pentru prima dată. Deci cărțile noastre sunt cu și despre imagini, iar misiunea noastră este să oferim mijloace pentru înțelegerea lor.” precizează Călin Stegerean, directorul general al MNAR.
Cele 11 publicații pot fi accesate virtual și pot fi achiziționate de la magazinele MNAR. Printre titluri menționăm: „Muzeul Colecțiilor de Artă”, „Artă islamică”, „Grigorescu, pictor al naturii”, „Destine la răscruce”, „Artă pentru popor”, „Galeria de Artă Europeană”, „EGAL. Artă și feminism în România modernă”, „Ars Amandi”, „Corneliu Baba și elevii săi”, „Călătoriile lui Iser” și „Repertoriul colecției Simion A. Iuca (1907-1994)”.
Inițiativa se înscrie într-o serie mai lungă de activități prin care MNAR încurajează lectura, de la publicarea și vânzarea cataloagelor proprii, la găzduirea unor lansări de carte, la proiectul „Prin paginile unor expoziții”, din vara 2021, prin care vizitatorii Muzeului Colecțiilor de Artă au putut răsfoi gratuit publicațiile MNAR în curtea muzeului.
Parteneriatul cu librăriile Cărturești din București reprezintă un alt mod prin care MNAR aduce publicațiile sale mai aproape de cititori.
Proiectul Prin paginile unor expoziții a încurajat lectura în aer liber, în grădina Muzeului Colecțiilor de Artă, dar și familiarizarea cu patrimoniul MNAR. Prin intermediul albumelor au putut fi regăsite nume precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, dar și imagini de artă grafică, artă europeană sau japoneză.