Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 21, 22, 23 şi 24 septembrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
 Brueghel - Iarna
Descriere lucrare
Pieter Brueghel cel Tânăr
(Bruxelles, 1564 - Anvers, 1638)
Școala flamandă

Primăvara
ulei pe lemn
43 x 59 cm
Inv. 69403/2283

Vara
ulei pe lemn
42,5 x 57,5 cm
Inv. 69404/2284

Toamna
ulei pe lemn
42,8 x 59 cm
Inv. 69402/2282

Iarna
ulei pe lemn
42,8 x 57,4 cm
Inv. 69405/2285
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj II, sala 7
Descriere audio
Film mimico-gestual
Film mimico-gestual

Ciclul Anotimpurilor reuneşte patru lucrări, Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna, realizate de Pieter Brueghel cel Tânăr în atelierul moştenit de la tatăl său, Pieter Brueghel cel Bătrân. Ciclul evocă sugestiv curgerea timpului şi caracterul ciclic al vieţii.

Primăvara reuneşte lunile martie, aprilie şi mai, ocupaţiile specifice lor desfăşurându-se în planuri succesive: amenajarea grădinii şi plantatul florilor din primul plan sunt completate de tunsul oilor, tăierea viţei de vie şi a trandafirilor căţărători în planul mijlociu, serbările câmpeneşti conducând spre peisajul din fundal.

Vara se identifică prin culesul roadelor: fructe în coşul purtat pe cap de femeia din partea dreaptă, grâne secerate şi strânse în snopuri în partea centrală a tabloului, fân clădit în căpiţe în planul îndepărtat.

În Toamna tăiatul porcului şi pregătirea cărnii ocupă locul cel mai important, culesul viei, prelucratul strugurilor şi adăpostirea proviziilor fiind detaliate în planurile mai îndepărtate.

Iarna sugerează o atmosferă generală de sărbătoare, pictorul observând candid lumea înconjurătoare, neatentă la pericolele sporturilor practicate pe canalele îngheţate sau adunată la căldură în cârciumi.

Anotimpurile lui Pieter Brueghel cel Tânăr ne invită să savurăm fiecare detaliu anecdotic care contribuie la această adevărată cronică vizuală a vieţii cotidiene în Flandra secolului XVII.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.