Accessibility Tools

Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită. 
Pentru vizitele ghidate, vă rugăm să faceți o programare la adresa secretariat@art.museum.ro cu cel puțin 7 zile înainte.
În zilele de 11 și 12 iunie 2025, Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului.
Muzeul Theodor Pallady va fi închis în perioada 11-15 iunie 2025, din motive tehnice. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 
Muzeul Național de Artă al României
Guercino - Sfântul Benedict şi Sfântul Francisc ascultând un înger muzicant
Descriere lucrare
Giovanni Francesco Barbieri numit Il Guercino
(Cento, 1591- Bologna, 1666)
Școala italiană
ulei pe pânză
263 x 184 cm
Inv. 8059/93
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj I, sala 3
Descriere audio

Sfântul Benedict şi Sfântul Francisc ascultând un înger muzicant este una dintre cele mai baroce lucrări ale lui Guercino, reunind compoziţia romboidală cu mişcarea spiralată a corpurilor.

Pictura îi reuneşte pe Sfântul Benedict şi Sfântul Francisc, doi dintre cei mai de seamă organizatori ai vieţii monastice occidentale, care au trăit la peste 700 de ani distanţă unul de celălalt.

Alăturarea lor pare a sugera că ambele ordine au la bază inspiraţia divină, reprezentată aici sub forma îngerului care cântă la vioară. În epocă, vioara nu era asociată în mod obişnuit muzicii bisericeşti. E foarte posibil ca pentru cei care îi comandaseră artistului lucrarea pentru o biserică din Cento, orăşelul lui de baştină, prezenţa îngerului muzicant să fi avut o semnificaţie deosebită.

Numeroasele versiuni realizate de Guercino atestă succesul de care s-a bucurat schema compoziţională elaborată de el.

O aplicaţie multimedia prezentă în expunerea permanentă, oferă informaţii suplimentare despre această lucrare.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.