Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 21, 22, 23 şi 24 septembrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
El Greco - Adoraţia păstorilor
Descriere lucrare
Doménikos Theotokópoulos, numit El Greco
(Creta, 1541 - Toledo, 1614)
Școala spaniolă
ulei pe pânză
364 x 137 cm
Inv. 8423/457
Localizare lucrare
Galeria de Artă Europeană, etaj II, sala 5
Descriere audio
Dramatizare audio
Film mimico-gestual
Film mimico-gestual

Adoraţia păstorilor face parte dintr-un ansamblu realizat de El Greco între 1596 şi 1600 pentru altarul principal al Colegiului Donei María de Aragón din Madrid. Monumentala structură arhitectonică cuprinzând şase picturi şi şase sculpturi, fusese gândită ca un discurs vizual pe tema Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Ea a fost dezmembrată la începutul secolului XIX, celelalte cinci picturi aflându-se astăzi în colecţia Muzeului Prado.

Concepută ca o scenă nocturnă, în care jumătatea inferioară este rezervată lumii pământeşti, iar cea superioară împărăţiei cerurilor şi oştilor îngereşti, lucrarea prezintă momentul în care păstorii îngenuncheaţi Îl venerează pe Pruncul Iisus, aducându-i drept ofrandă un miel alb, prefigurare a viitoarei jertfe a Mântuitorului.

Fecioara ţine scutecele deschis, lăsând să se vadă că întruparea Fiului lui Dumnezeu s-a petrecut fizic. Gestul ei explicit se adresează mai degrabă lui Iosif şi bărbatului cu care discută acesta. Dacă privim cu atenţie, observăm prezenţa aceluiaşi chip la vârste diferite şi în celelalte tablouri ale artistului din sala în care este expusă Adoraţia păstorilor. Este vorba chiar de El Greco, pictorul dornic să demonstreze prin acest artificiu că lucrările sale contribuie la eruditele discuţii teologice din mediile catolice spaniole.

Vezi mai multe lucrări din Galeria de Artă Europeană

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.