Accessibility Tools

Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.

În perioada 5-6 decembrie 2024 Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor vor fi închise publicului.

Muzeul Național de Artă al României
Simpozionul „Cultură și societate în vremea Monarhiei” Ediția a III-a

Simpozionul „Cultură și societate în vremea Monarhiei” Ediția a III-a

De la 23 Noiembrie 2024 09:00 până la 23 Noiembrie 2024 19:00
Publicat de MNAR Admin
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 322

Muzeul Național de Artă al României organizează Simpozionul „Cultură și societate în vremea Monarhiei”, ediția a III-a, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, în intervalul orar 09.00-18.00. Simpozionul are tema „Relevanța cercetărilor privind Monarhia română astăzi”. Evenimentul se desfășoară sub Auspiciile Familiei Regale a României, în Sufrageria Regală (Calea Victoriei 49-53, intrare A3) și este coordonat de dr. Carmen Tănăsoiu, conservator în cadrul Secției de Artă Veche Românească, vicepreședinte al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.

Acest amplu program de valorificare a cercetărilor despre perioada Monarhiei române moderne a început în anul 2022, la inițiativa directorului general, dr. Călin-Alexiu Stegerean, fiind prilejuit de aniversarea Centenarului Încoronării și având în vedere potențialul oferit de patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.

Continuitatea organizării simpozionului oferă ocazia întâlnirii anuale a celor interesați de acest domeniul vast și vizează, totodată, captarea interesului generației tinere către cercetarea rolului instituției Monarhiei în societatea românească (1866-1947). Sunt investigate modalitățile  prin care studenții pot fi interesați de implicarea și aportul regilor și reginelor României în dezvoltarea culturii române, de importanța pe care o pot avea artefactele din colecțiile muzeale la cunoașterea acestei perioade istorice.

Ediția din acest an a simpozionului se va desfășura, în prima parte, sub forma unui dialog între câțiva specialiști invitați, autori ai unor cărți importante, printre care îi menționăm pe Stelian Tănase, Simona Preda, Șerban Pavelescu și Eduard Andrei, ale căror prelegeri se vor concentra în jurul temei propuse. Moderatorul acestui dialog este doamna Carmen Tănăsoiu.

Cea de-a doua parte a simpozionului este rezervată studenților care au dorit să participe pentru a-și prezenta cercetările aflate în curs. În acest fel, va fi investigat interesul generațiilor mai tinere pentru studierea Monarhiei române sub toate aspectele. Dorim să facilităm cercetătorilor tineri posibilitatea de a se familiariza cu cerințele și atmosfera unor evenimente de acest fel.

Toate lucrările care vor fi prezentate se adresează specialiștilor din muzee, cercetătorilor, studenților, colecționarilor, creatorilor de conținut media și, în general, publicului interesat de istoria perioadei Monarhiei în România și implicațiile acesteia.

Program

09.00 - 09.30, Cuvânt de deschidere, Călin-Alexiu Stegerean, director general al Muzeului Național de Artă al României

09.30 - 11.30, Masa rotundă. Invitați:

Stelian Tănase titlu rezervat

Șerban Pavelescu „Casa Regală și Armata Română”

Simona Preda „Reginele României - de la moda victoriană la glamour-ul anilor 30”

Eduard Andrei „Intersecția dintre Artă și Regalitate în propriile cercetări”

11.30-11.45, Pauză

11.45-13.00, Masa rotundă (sesiune Q&A)

13.00-14.00, Pauză de masă

14.00- 17.30, Lucrările studenților

Ioana-Nicoleta Găurean „Abordări și perspective moderne asupra cercetării personalităților istorice. Studiu caz: Regina Maria”

Flavian Chifu „Rolul instituției monarhice în dezvoltarea economică a României: începuturile domniei principelui Carol de Hohenzollern și primele proiecte de modernizare”

Ioana Mocanu „Regina Elisabeta a României-o privire asupra activității de scriitoare”

            Gabriel Valentin Maleș „Emisiunea monetară jubiliară-5 lei 1906”

Patricia Maria Bădilă „Viața de dinainte de coroană. Principesa Maria până la căsătoria cu principele moștenitor Ferdinand”

Iosif Gabriel Fodor „Balcicul Reginei Maria: între vis și realitate”

Costin Toma Dirtu „Copilăria și pierderile Reginei-mamă Elena”

Oleg Chiseliov „Românitatea Pruto-Nistreană în viziunea Regelui Mihai I”

Robert Șaptelei „Imaginea Familiei Regale în republica prezentului”

Accesul este liber, în limita a 100 de persoane. Evenimentul va fi transmis live pe platforma ZOOM: https://us06web.zoom.us/j/82048610540?pwd=lxqdohkp0aaGEjrz2br1bpbKJA52zo.1

Meeting ID: 820 4861 0540

Passcode: 23112024

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.