Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
Conferința Magic și ocult în satul românesc. Susținută de Georgiana Onoiu,  șef de secție la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti″

Conferința Magic și ocult în satul românesc. Susținută de Georgiana Onoiu, șef de secție la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti″

De la 26 Aprilie 2024 18:00 până la 26 Aprilie 2024 20:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 369

Muzeul Național de Artă al României vă invită vineri, 26 aprilie 2024, ora 18.00, la parterul Galeriei Naționale, la un eveniment în cadrul proiectului Întâlnire la muzeu alături de Georgiana Onoiu, care face parte din echipa de specialiști în antropologie și folclor a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti″.

 Conferința are ca punct de plecare obiectele de patrimoniu împrumutate de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti″ pentru expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult″ și ipostazele în care acestea au fost utilizate în lumea satului. 

Folclorul românesc a fost o importantă sursă de inspirație pentru Victor Brauner, iar  expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult″ prezintă încă din prima sală piese de o incontestabilă valoare estetică şi          etno-documentară, filme și fotografii provenind din cercetările realizate de echipa profesorului Dimitrie Gusti în perioada interbelică, din care a făcut parte etnomuzicologul Harry Brauner, fratele artistului. 

Prezentarea va cuprinde noțiuni despre cotidian și ceremonial, magic și profan, rolul feminin în performarea actelor magice, credințe și superstiții legate de acestea, istorii de viață, simbolistică. 

Ca de fiecare dată, publicul va putea interveni cu întrebări adresate invitatei.

Georgiana Onoiu este doctor al Universității „Valahia” din Târgoviște, specializarea Istorie. Deține funcția de Șef Secție Tezaurizare patrimoniu cultural. Evidență științifică. Baze de date la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti″ și este cadru didactic asociat al Universității din București, titular al cursurilor „Managementul patrimoniului etnografic″ și „Spațiu, locuire, cultură″. 

Este autoarea volumului „Istorie și modernitate în portul popular din Moldova și Țara Românească″ și co-autor a șase cataloage de colecție împreună cu dr. Georgeta Stoica. În anul 2022 a primit Premiul „Simion Florea Marian” al Academiei Române pentru lucrarea „Portul popular din Câmpia Munteniei”, în colaborare cu dr. Georgeta Stoica și dr. Paula Popoiu. Totodată este membru în Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, în calitate de expert atestat de Ministerul Culturii în domeniul portului popular și al textilelor de interior.

Deschisă la parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49-53), expoziția „Victor Brauner. Între oniric şi ocult″ mai poate fi vizitată până în data de 30 aprilie 2024.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.