Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
„Mari pictori din Muzeul Prado” - Proiecții de filme documentare de artă  Sala Auditorium, MNAR  15 decembrie 2023 – 23 februarie 2024

„Mari pictori din Muzeul Prado” - Proiecții de filme documentare de artă Sala Auditorium, MNAR 15 decembrie 2023 – 23 februarie 2024

De la 15 Decembrie 2023 16:18 până la 23 Februarie 2024 21:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 4075

Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cervantes din București vă invită la seria de proiecții de filme documentare de artă reunite sub titlul Mari pictori din Muzeul Prado, despre importanți artiști spanioli sau în conexiune cu Spania, care însoțește expoziția de fotografie „Deceniul prodigios. Constituția vie“ de Benito Román, deschisă în perioada 15 decembrie 2023 – 25 februarie 2024, la parterul Sălii Auditorium (Str. Știrbei Vodă nr. 1). Documentarele sunt produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH), în colaborare cu instituții prestigioase precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundația El Greco.

Cele patru documentare, „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min., r. Arantxa Aguirre), „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Patinir, invenția peisajului“  (50 min., Miguel Ángel Trujillo), compun un program coerent și interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. Acestea au fost incluse în programul muzeelor, universităților, festivalurilor internaționale de cel mai înalt nivel, precum  Muzeul Luvru (Paris), National Gallery of Art (Washington), Muzeul Prado (Madrid), Muzeul  Thyssen-Bornemisza (Madrid), Festivalul Internațional de Film de la Valladolid.

Accesul la proiecții se face pe baza biletului de intrare în expoziție, în valoare de 20 lei. Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză și română după următorul program:

  • Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ 

Documentarul reprezintă o călătorie fascinantă în spațiu și timp: din Creta natală, unde a pictat mici icoane, până în perioada când a locuit la Toledo, reședința sa definitivă, unde a realizat picturi gigantice în biserici și mănăstiri, sau la Veneția și Roma, unde arta sa a fost influențată  de maeștrii Renașterii Italiene.

  • Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ 

Documentarul prezintă seria de treisprezece tablouri Iacob și celor doisprezece fii ai săi, pictate de Francisco de Zurbarán în Sevilla în jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Nouă.

  • Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“

Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar și un mare învățat și un diplomat dedicat, în contextul perioadei de criză în care a trăit, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a dispărut treptat prin magia pensulei  și prin forța a poveștilor spuse.

Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“  

Acest documentar abordează enigma unui pictor a cărui biografie este puțin cunoscută și care, la începutul secolului XVI, a revoluționat întreaga piață a artei și însuși conceptul de pictură.

  • Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“ 
  • Vineri, 9 februarie 2024,  ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ 
  • Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“ 
  • Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“ 

Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) este o entitate privată, independentă, care sprijină inițiative culturale în scopul promovării  culturii spaniole la nivel internațional și a excelenței academice. Atât singur, cât și în colaborare cu alte entități, Centrul publică studii științifice de înalt nivel, produce documentare istorice și artistice și organizează congrese și expoziții care prezintă lucrările unor cercetători din cadrul universităților și muzeelor din Spania și din străinătate. CEEH are ca scop prezentarea artei spaniole din diferite epoci și a istoriei colecționării acesteia, precum și promovarea marilor hispaniști străini, omagiați în cadrul evenimentelor comemorative și a granturilor de cercetare organizate.

Expoziția „Deceniul prodigios. Constituția vie“, produsă de Comunidad de Madrid și itinerată de Institutul Cervantes, prezintă o selecție de 55 de fotografii realizate de Benito Román în perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi independenți din Spania. Curatorul expoziției, criticul de artă Chema Conesa, a ales să ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchistă la democrație. Veți descoperi o poveste în cadre a societății și a capitalei spaniole, de la viața cartierelor, la schimbările din oraș, la mișcările sociale și portretele unor personalități relevante din politică, cultură sau viața religioasă, debutul faimoasei mișcări artistice La Movida Madrileña. Totodată, expoziția marchează  aniversarea a 45 de ani la proclamarea Constituției Spaniole în 1978 și este prezentată în contextul președinției Spaniole a Consiliului UE. 

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.