Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
Expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi”

Expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi”

De la 16 Noiembrie 2023 10:00 până la 18 Februarie 2024 18:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 2595

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, anunță deschiderea expoziției de pictură contemporană Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu).

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 18.00, în prezența artistului Devrim Erbil, a curatoarei Yildiz Ibram și a Ambasadorului Republicii Turcia E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan. Vernisajul va fi urmat de un concert instrumental de Kanun, susținut de renumitul interpret turc Hakan Güngör în Sufrageria Regală, de la ora 19.00.

Evenimentul celebrează 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitre Cantemir și 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia. Repertoriul concertului susținut de Hakan Güngör cuprinde piese scrise de Dimitrie Cantemir, piese otomane și piese din culturilor etniilor din Turcia, cântece sefarade, arabe, cântece din Balcani, armeneşti, greceşti şi cecene.

Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul Regiunii Egee a Turciei, și a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât și la nivel internațional. De-a lungul carierei sale artistice, a inițiat numeroase expoziții mixte care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul și din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care îi poartă numele.

Expoziția Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artist în perioada  1989 – 2023. În viziunea pictorului, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiția țării sale. Așa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracții ale peisajelor urbane și naturale din orașele anatoliene și din Istanbul. Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan și peisaje cu o compoziție care se bazează pe schițe, stabilind o legătură cu picturile tradiționale turcești în miniatură. Lucrările sale nu sunt simple imitații ale miniaturii tradiționale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste.

Hakan Güngör, muzician, producător muzical și dirijor, a creat o tehnică și o interpretare unică la Kanun, iar începând cu anii ‘90, Hakan a susținut concerte pe toate continentele, împărțind scena cu artişti de renume mondial, printre care Goran Bregović și Madonna.

Cu o experiență de 25 de ani în domeniul artistic, curatorul evenimentului, Yildiz Ibram este fondatoare a două asociații de artă în Romania şi la Istanbul. A absolvit studiile universitare de masterat la Universitatea Națională de Arte din București. A realizat proiecte culturale atât în România, cât şi în Turcia, în colaborare cu instituții publice şi private, printre care Ministerul Culturii şi al Turismului din Turcia, Ambasada României la Ankara, Institutul Cultural Român de la Istanbul, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”, Muzeul National al Literaturii Române, Muzeul Țăranului Român, Academia Română.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.