Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativa Europeană și  Galeria de Artă Românească Modernă vor fi închise temporar din motive tehnice începând cu data de 13 iunie 2024.

Muzeul Național de Artă al României
Expoziția „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”

Expoziția „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”

De la 08 Iulie 2023 18:00 până la 24 Septembrie 2023 18:00
Publicat de MNAR Admin
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 4378

 

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță deschiderea expoziției „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato”. Expoziția va fi deschisă publicului începând cu ziua de duminică 9 iulie 2023 și până în ziua de duminică 24 septembrie 2023, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111, corp C parter. Vernisajul va avea loc sâmbătă 8 iulie 2023 la ora 18.00. Expoziția se înscrie în demersul muzeului de a prezenta grupări artistice semnificative în istoria artei din România, precedenta de acest fel fiind cea deschisă în anul 2022, „O istorie uitată – Sindicatul Artelor Frumoase din România”.

Expoziția prezintă opera pictorilor Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și a sculptorului Oscar Han începând cu prima expoziție din 1926 în care expun lucrări realizate în perioada 1921 – 1925 și până în anul 1934 când au figurat cu titlul „Grupul celor patru”. Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expoziții anuale conform propriilor direcții de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” și o prezentare modernă, „fără canoane și reguli”, într-un spațiu adecvat și dedicat operelor de artă. Gruparea s-a dizolvat de la sine o dată cu moartea lui Ștefan Dimitrescu, în anul 1933, iar ultima expoziție a avut loc în martie 1934.

Cuvântul de deschidere va aparține artiștilor grupului Holograf, compus din Dan Bittman, Tino Furtuna, Edi Petrosel, Iulian Vrabete și Romeo Dediu, autorii unor melodii de mare succes de-a lungul a peste patru decenii. Continuând seria expozițiilor prezentate de personalități din alte domenii decât cele din artele vizuale, dorim să punem în evidență faptul că expozițiile noastre se adresează publicului larg, nu doar specialiștilor, așa cum creațiile grupului Holograf ca și cele ale Grupului celor patru se adresează tuturor categoriilor de public. 

Activitatea Grupului celor patru este redată prin aproximativ o sută de lucrări de pictură și sculptură care fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, inclusiv din colecțiile E. și dr. I. N. Dona, K. H. Zambaccian, dr. E. Anca, av. H. Aznavorian, Sică Alexandrescu, dr. Ș. Andronescu Ghica, I. Pas și  E. Taru. 

În cadrul expoziției sunt reconstituite segmente din cadrul fiecărei manifestări expoziționale organizate în cadrul grupului. De asemenea, sunt evidențiate lucrările care au stârnit discuții și ecouri încă de atunci, între timp devenind opere de referință care au asigurat locul artiștilor în istoria artei românești moderne. Expoziția va conține o prezentare cronologică a grupului și a fiecărui artist în parte precum și informații suplimentare despre o serie de lucrări, în cadrul unor etichete dezvoltate. 

Expoziție organizată de: Liliana Chiriac, Monica Croitoru-Tonciu, Ilinca Damian.

Colaboratori: Marina Iliescu, Gabriela Vasiliu, Costina Anghel, Paula Luca, Nela Mihai, Lidia Marinescu, Ionuț Sâmbeteanu.

Expoziția va fi deschisă între 9 iulie 2023 și 24 septembrie 2023 și va include activități educative și conferințe.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.