Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 4, 5 si 6 octombrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
 Întâlnire la Muzeu cu academicianul Ion Pop „M.H. Maxy,  revista şi gruparea de avangardă Integral”

Întâlnire la Muzeu cu academicianul Ion Pop „M.H. Maxy, revista şi gruparea de avangardă Integral”

De la 15 Martie 2023 18:09 până la 15 Martie 2023 19:30
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 814

Muzeul Național de Artă al României vă invită miercuri 15 martie, de la ora 18:00, la conferința „M.H. Maxy,  revista şi gruparea de avangardă Integral” susținută de acad. Ion Pop, cel mai important specialist în studiul avangardelor istorice din România.

Conferinţa îşi propune să evidenţieze rolul însemnat pe care plasticianul M.H. Maxy l-a avut ca director al „revistei de sinteză modernă” Integral, între anii 1925-1928, în jurul căreia a atras un număr de colaboratori români şi străini aflaţi printre protagoniştii avangardei literare şi artistice a momentului, de la Ilarie Voronca, Victor Brauner, Ion Călugăru, Stephan Roll, F. Brunea, Mihail Cosma, la B. Fondane, Mattis Teutsch şi reprezentanţi ai constructivismului european la şcoala căruia se formase el însuşi. Sunt evocate câteva luări de poziţie teoretice ale conducătorului publicaţiei, dar şi prezenţa sa masivă ca artist plastic ilustrând număr de număr textele colaboratorilor săi.

Ion Pop (n.1941) este membru corespondent al Academiei Române. A fost profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii « Babeş-Bolyai » din Cluj-Napoca (1964-2007). A condus revista studenţească de cultură « Echinox » (1969-1983) iar între anii 1990-1993 a fost director al Centrului Cultural Român din Paris. Este autorul unor volume de poezie, critică, istorie literară și publicistică. A fost distins cu Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anii 1973, 1979, 1985, 2001, Premiul Academiei Române (1985), Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România (2012).

„Conferința academicianului Ion Pop va constitui un prilej excepțional de comunicare a rezultatelor unor cercetări pe care acest eminent specialist al avangardei le-a realizat pe parcursul carierei sale. Focalizată asupra revistei Integral, a cărei prezentare se regăsește și în expoziția „M. H. Maxy – de la avangardă la socialism”, conferința va pune în evidență, atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg, importanța acestei reviste cuprinsă într-un demers de înnoire a limbajelor artistice din secolul XX” apreciază Călin-Alexiu Stegerean, director general al Muzeului Național de Artă al României. 

Conferința va avea loc în incinta expoziției „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism”. Participarea se face pe baza biletului de intrare în expoziție în valoare de 20 lei (la care se aplică gratuități și reduceri pentru mai multe categorii de public). Se recomandă înscrierea la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Proiect realizat cu sprijinul InterContinental Athénée Palace Bucharest.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.