Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
Din motive tehnice Galeria de Artă Românească Modernă este parțial deschisă. Vă mulțumim pentru înțelegere!
În zilele de 4, 5 si 6 octombrie 2023 Spațiile Istorice (Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor) vor fi închise.

 
Muzeul Național de Artă al României
Conferință: Creația iconografică a lui George Löwendal și sursele sale ruse

Conferință: Creația iconografică a lui George Löwendal și sursele sale ruse

De la 23 Ianuarie 2018 18:00 până la 23 Ianuarie 2018 20:00
Publicat de MNAR
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 1731

 

Marți, 23 ianuarie, la ora 16.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă din Calea Victoriei nr. 111, va avea loc conferinţa „Creația iconografică a lui George Löwendal și sursele sale ruse”, susținută de drd. Cristina Cojocaru.

Conferința Cristinei Cojocaru își propune să prezinte publicului o parte mai puțin cunoscută din activitatea baronului Löwendal, lucrările de artă religioasă pe care acesta le-a realizat între 1935 și 1942 la invitația unor personalități ale epocii, între care se numără Mitropolitului Bucovinei, Visarion Puiu, sau actorul Constantin Tănase. Cele mai importante exemple aduse în discuție vor fi iconostasele bisericilor Horecea și Clocucica din suburbile orașului Cernăuți, pictura murală a capelei militare din Sadagura și, mai ales, iconostasul Bisericii Sfânta Treime din Brăila, singura sa lucrare de artă eclezială păstrată încă in situ într-un ansamblu complet. Acestora li se adaugă alte icoane și schițe păstrate în colecția Fundației Löwendal.

Pentru a răspunde provocării lansată de practica zugrăvirii de icoane, asemenea altor pictori moderni de la începutul secolului al XX-lea ca Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Olga Greceanu sau Nina Arbore, George Löwendal trebuia să găsească un mod de a reintra în contact cu firul întrerupt al tradiției picturii bizantine și de a parcurge drumul invers de la maestru la meșter. Spre deosebire de alți contemporani, el alege calea cercetării bibliografice îndreptată, în mod previzibil în cazul său, către reperul artei ruse, pe care îl împletește însă, într-un mod unic, cu arta locală de factură brâncovenească. Aceste aspecte îl particularizează pe Löwendal în raport cu toți ceilalți artiști care au practicat neobizantinismul în România și îl recomandă drept unul dintre cei mai interesanți și avizați promotori ai valorilor artei medievale răsăritene în acea perioadă.

drd. Cristina Cojocaru


Cristina Cojocaru (n. 1988) este istoric de artă și lucrează ca asistent de cercetare la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” din Bucureşti, având ca obiect de studiu arta românească în intervalul de tranziție dintre epoca medievală și cea modernă. A absolvit studiile de licenţă şi cele masterale ale Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, unde în prezent îşi continuă cercetarea doctorală și colaborează în calitate de asistent asociat. Este interesată deopotrivă de arta veche şi de cea contemporană, preocupările sale fiind concretizate în comunicări ştiinţifice, studii și articole de specialitate, precum și în colaborarea la documentarea sau curatorierea unor expoziții, între care se numără recent cele dedicate aniversării a 120 de ani de la nașterea lui George Löwendal, pe care le-a organizat la Berlin și București împreună cu prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu.

Muzeul Colecțiilor de Artă (Corp C)
Calea Victoriei nr. 111

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.