Opere în prim-plan. Conferințe în Galeria de Artă Europeană a MNAR

 Opere în prim-plan. Conferințe în Galeria de Artă Europeană a MNAR

De la 09 Aprilie 2024 14:27 până la 03 Iulie 2024 18:00

La Muzeul Național de Artă al României - Galeria de Artă Europeană

Publicat de MNAR Admin

Categorii: Evenimente

Vizualizări: 317


Muzeul Național de Artă al României prezintă o nouă serie a conferințelor cu genericul „Opere în prim-plan” susținute de doamna Mălina Conțu, șefa secției de Artă Europeană a MNAR.

Prima, cu tema Identități suprapuse, va avea loc duminică, 21 aprilie 2024, ora 16.00, în Sala Franceză cu opere de secol XIX din Galeria de Artă Europeană. Aceasta se va relua în 5 iunie și 3 iulie 2024, ora 16.00.

În cursul conferinței va fi dezvăluită povestea identității personajului misterios din lucrarea „Împărăteasa Faustina” de Albert von Keller, unul dintre fondatorii mișcării Munich Secession, cunoscut pentru atracția sa pentru mister, ocult și paranormal. Aproape de acest imaginar se situează și identitatea figurii feminine melancolice ilustrată în tabloul ales, care o reprezintă pe una dintre cele două împărătese cu numele Faustina: fie soţia lui Marc Aureliu, Faustina cea Tânără, fie mama acesteia, Faustina cea Vârstnică, ambele împărătese romane. în contextul mai larg al interesului pentru straniu din secolul al XIX-lea, în conexiune cu alte reprezentări similare.

Lucrarea este expusă în Galeria de Artă Europeană din luna aprilie până în luna iulie 2024.

Seria de conferințe Opere în prim-plan oferă un prilej de a descoperi tablouri și sculpturi mai puţin cunoscute din depozitele Secției de Artă Europeană, în contextul epocii în care au fost create și în corelație cu lucrările deja aflate în expunere,  inclusiv detalii legate de restaurarea piesei.

În zilele de duminică accesul se va face pe baza achiziționării biletului de intrare în muzeu în valoare de 24 lei, iar în miercurea gratuită intrarea este liberă, în limita a 40 de locuri.