Expoziția „Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” se prelungește până la data de 30 aprilie 2024

 Expoziția  „Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” se prelungește până la data de 30 aprilie 2024

De la 08 Noiembrie 2023 00:00 până la 30 Aprilie 2024 16:29

La Muzeul Colecțiilor de Artă

Publicat de MNAR Admin

Categorii: Evenimente

Vizualizări: 3072


Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea expoziției „Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” în perioada 8 noiembrie 2023 – 30 aprilie 2024 la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111). Expoziția este curatoriată de Dr. Liliana Chiriac, șef secție, Dr. Gabriela Vasiliu, conservator și Monica Croitoru-Tonciu, muzeograf, în cadrul secției Muzeul Colecțiilor de Artă. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 5 noiembrie 2023, ora 18.00, iar cuvântul de deschidere va fi rostit de doamna Viorica Ursuleanu Parizescu, președinta Societății Colecționarilor de Artă din România.

Cu această ocazie se va lansa și volumul „Colecția Liana și Dan Nasta, Donația Elena și Mihai Nasta. Repertoriul colecției”, care cuprinde, în integralitatea sa, ansamblul de obiecte donate de soții Elena și Mihai Nasta.

„Partea nevăzută a colecției Liana și Dan Nasta: obiecte de cult și laice” continuă prezentarea în expoziții tematice a obiectelor de mare valoare artistică deținute de MNAR care nu fac parte din expunerile permanente, cum au fost expozițiile „Partea nevăzută a colecției de artă Alexandru Phoebus” în anul 2019 și „Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” în anul 2022. Sunt incluse peste 100 de obiecte de artă tradițională: icoane pe lemn și sticlă, xilogravuri religioase, cărți, scoarțe românești, piese de cult și de podoabă, obiecte de uz gospodăresc din ceramică și lemn, din secolele XVI – XX, prezentate într-o scenografie expozițională dedicată, spectaculoasă.

Actor, regizor, scenarist, scenograf și teatrolog, Dan Nasta (1919-2015) a fost unul dintre cei mai importanți și avizați colecționari de artă din România. Realizată între anii 1950-2000 colecția reunește 769 de piese de artă reprezentative pentru toate genurile artistice, provenite mai ales din spațiul autohton, dar și din cel european și cel oriental, unele dintre acestea fiind extrem de rare și de valoroase.

Astăzi, Muzeul Colecțiilor de Artă cuprinde peste 50 de colecții de artă și donații, printre cele mai recente numărându-se Colecția Corneliu Baba (2009), Donația Șerbana Drăgoescu (2015), Colecția Simion A. Iuca (2018) și Colecţia „Liana şi Dan Nasta, Donația Elena și Mihai Nasta”, cea mai recent integrată în patrimoniul MNAR, prin donația realizată de Elena și Mihai Nasta în anul 2019.

„Punem în valoare cu acest gen de expoziții nu numai obiecte de artă foarte valoroase, dar și generozitatea unor colecționari care aleg să împărtășească cu publicul larg, prin donații cu caracter public, bucuria contemplării unor obiecte care, altfel, ar rămâne necunoscute pentru cea mai mare parte dintre noi. Îmi exprim și pe această cale recunoștința profundă și mulțumirile cele mai calde către familia Nasta care a făcut ca această spendidă colecție de artă să poată fi admirată de acum înainte și de generațiile care vin” declară Călin-Alexiu Stegerean, directorul general al MNAR.