Program de vizitare:
Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, miercuri-vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, luni și marți închis. Prima miercuri din lună intrarea gratuită.
Muzeul Colecțiilor de Artă: luni, marți, vineri, orele 10-18, sâmbătă-duminică 11-19, miercuri și joi închis. Prima vineri din lună intrarea gratuită.
Galeria de Artă Decorativă Europeană este închisă temporar din motive tehnice. 
Accesul publicului în Galeria de Artă Națională în data de 19 septembrie 2024,va avea loc în intervalul 10:00 - 15:00 mulțumim pentru înțelegere!

Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea sezonului de toamnă 2024 la MNAR

Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea sezonului de toamnă 2024 la MNAR

De la 01 August 2024 10:55 până la 01 Octombrie 2024 12:55
Publicat de MNAR Admin
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 331

Muzeul Național de Artă al României anunță deschiderea sezonului de toamnă 2024 la MNAR cu o serie de evenimente cu caracter teoretico-științific care răspund misiunii muzeului de cercetare a patrimoniului și comunicării rezultatelor acesteia, precum și programului actual de dezvoltare a colaborării cu specialiști de prestigiu din țară și străinătate.

Astfel, în cursul lunii septembrie vor avea loc:

Masa rotundă cu titlul „Opțiuni și perspective în arta din Republica Moldova”, 1 septembrie 2024

Întâlnire la muzeu cu Jannic Durand, director onorific al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru, 3 septembrie 2024

Colocviul internaţional „Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024), 4-5 septembrie 2024

Sesiunea Anuală de Istoria Artei Medievale, 26-27 septembrie 2024

 

Masa rotundă „Opțiuni și perspective în arta din Republica Moldova”

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și Uniunea Artiștilor Plastici din România vă invită duminică, 1 septembrie, de la ora 18.00, la masa rotundă cu titlul „Opțiuni și perspective în arta din Republica Moldova”. Cu această ocazie va fi lansat numărul special al revistei Arta dedicat artelor plastice din Republica Moldova.

Invitați: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Stavilă,  istoric și critic de artă, cercetător ştiinţific principal la Institutul Patrimoniului Cultural din Republica Moldova, Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Valeria Barbas, doctor în studiul artelor și culturologie, cercetător superior, la Institutul Patrimoniului Cultural din Republica Moldova, coord. revista Arta (nr. 66-67). Moderator: Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României.

Eveniment realizat cu prilejul închiderii expoziției „Un secol de pictură basarabeană” organizată la Muzeul Național de Artă al României în perioada 28 martie – 1 septembrie 2024.

Întâlnire la muzeu cu Jannic Durand,

director onorific al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită marţi, 3 septembrie 2024, ora 18.00, la o „Întâlnire la muzeu”, un dialog captivant între Călin Stegerean, directorul general al MNAR şi Jannic Durand, director onorific al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru.

În cadrul întâlnirii se va discuta despre provocările muzeologiei actuale şi, în mod particular, despre patrimoniul medieval care a permis muzeelor din România şi Franţa să construiască, în ultimii 150 de ani, relaţii profesionale durabile izvorâte din fascinaţia reciprocă pentru acest tezaur cultural. Vor fi aduse în discuţie marile expoziţii de artă veche românească de la Paris, printre care şi cea deschisă în 2019, la numai câteva ore după tragedia care s-a abătut asupra catedralei Notre-Dame. Prezenţa dlui Jannic Durand la Bucureşti ne va permite să aflăm informaţii încă inedite publicului din România despre modul exemplar în care s-a mobilizat atunci comunitatea profesională franceză şi în special specialiştii Muzeului Luvru, dar şi despre viitorul Departament de Artă Bizantină care se va deschide în viitorul apropiat într-unul din cele mai importante muzee ale lumii.

Dialogul se va desfășura în limba engleză.

Jannic Durand este un istoric de artă francez, conservator al patrimoniului, specialist în artă bizantină și în artele prețioase ale evului mediu. Din 2013 până în 2022 a fost director al Departamentului Obiecte de Artă din Muzeul Luvru, și este în prezent director onorific al aceluiași departament şi preşedintele comitetului de organizare al viitorului Departament de Artă Bizantină şi a Creştinătăţii Orientale din acest muzeu. Autor a numeroase articole și volume de specialitate, a organizat de asemenea o serie de expoziții dedicate creștinității orientale.

Colocviul internaţional „Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la București (1924) și internaționalizarea studiilor bizantine

Muzeul Național de Artă al României (MNAR), în parteneriat cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (ISSEE) şi sub auspiciile Asociaţiei Internaţionale de Studii Bizantine, precum şi a Societăţii Române de Studii Bizantine organizează colocviul internaţional Le Centenaire des congrès des études byzantines (1924-2024). Le congrès de Bucarest (1924) et l’internationalisation des études byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la București (1924) și internaționalizarea studiilor bizantine, care va avea loc în Sufrageria Regală a MNAR, în perioada 4-5 septembrie 2024, orele 9.00-18.30.

Colocviul marchează centenarul primei ediţii a Congresului Internaţional de Studii Bizantine care a avut loc în aprilie 1924 la Bucureşti, din iniţiativa istoricului român Nicolae Iorga, fiind unul dintre cele mai prestigioase şi longevive manifestări ştiinţifice internaţionale. Evenimentul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor dezbate, pe durata a două zile de conferințe și comunicări, importanța congresului organizat în urmă cu 100 de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial.

Găzduirea colocviului la MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă iniţiativa organizatorilor Congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.

Partenerii şi sponsorii evenimentului: TVR, Agerpres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Universitatea Națională de Muzică din București, Asociația Dar Development, Fundația Magazin Istoric, Uniunea Notarilor Publici din România, Domeniile Sâmbureşti şi Aqua Carpatica.

Lucrările Colocviului se vor desfăşura în limbile engleză şi franceză.

Accesul în sală va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul va putea fi consultat  la acest link și pe site-ul instituţiilor  www.acadsudest.ro şi www.srsb.ro.

Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice

Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România

Ediția XX-a, 26-27 septembrie 2024

 

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) împreună cu Institutul de Istoria Artei al Academiei Române „G. Oprescu” (IIAGO) organizează în perioada 26-27 septembrie 2024, cea de-a XX-a ediție a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice Date noi în cercetarea artei medievale și premoderne din România.

Evenimentul, devenit deja o tradiţie în domeniul istoriei artei româneşti, se doreşte a fi un forum interdisciplinar care aduce laolaltă specialiști din domeniul cercetării patrimoniului medieval și premodern - istorici de artă, specialiști din muzee, istorici, arheologi, arhitecţi și restauratori, tineri sau deja afirmați, pentru discutarea temelor de actualitate legate de studiul artei vechi din spațiul românesc sau sud-est european.

Sponsori: Banca Comercială Română, ING Bank România, CMS Romania, InterContinental Athénée Palace, Domeniile Sâmburești și Aqua Carpatica.

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Radio România București FM, Radio România Actualități, ArTeVezi, Trinitas TV, Radio Trinitas, Sensoarte.ro, Radio France Internationale, Modernism, Observator Cultural, Arhitectura, Zeppelin, Igloo.

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.