Concurs pentru acordarea Bursei Bonte 2023 – 2024 - Câștigătorul concursului domnul Dragoș Gh. Năstăsoiu
Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Fundația Bonte organizează, în perioada 18 august – 29 septembrie 2023, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR.
Aflată la cea de-a doua ediție, bursa se adresează cercetătorilor cu studii doctorale în curs sau finalizate în istoria și teoria artei, estetică și studii interdisciplinare. Bursa în valoare de o mie de euro brut lunar, timp de un an, va fi atribuită prin concurs unui proiect dedicat cercetării patrimoniului artistic al MNAR.
Dosarele vor fi depuse în perioada 18 august – 29 septembrie 2023; rezultatele evaluărilor vor fi publicate în data de 16 octombrie 2023; interviurile vor avea loc la sediu sau online în perioada 16-27 octombrie 2023; anunțarea câștigătorului Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic mobil al MNAR pe site-ul muzeului se va face în data de 30 octombrie 2023. Bursa va fi acordată în intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 octombrie 2024.
Bursa face parte din instrumentele strategice concepute de MNAR pentru a susține cercetarea de specialitate din România în cadrul muzeului. Aceasta oferă câștigătorului posibilitatea de a avea acces, cu asistență de specialitate, la patrimoniul artistic și documentar pe care îl deține muzeul, de a beneficia de informațiile cu caracter științific și de a folosi gratuit, în lucrări științifice, imagini ale operelor cercetate.
Bursa Bonte se alătură Bursei Micaela Eleutheriade, oferite de MNAR în sprijinirea cercetării artistice și teoretice în artele vizuale. Fundația Bonte a fost înființată de Alain Bonte, om de afaceri de origine franceză. Fundația colaborează cu MNAR din anul 2017, sprijinind revenirea în muzeu a două importante opere de artă în Galeria Națională. Alain Bonte face parte din conducerea Asociației Prietenii Muzeului Național de Artă al României și a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor de către Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, pentru contribuțiile aduse promovării intereselor economice și culturale ale României în Portugalia şi în spaţiul european.
„Oferim, împreună cu Fundația Bonte, posibilitatea finanțării generoase a cercetării patrimoniului muzeului nostru, pe durata unui an calendaristic, care sperăm să contribuie la creșterea interesului pentru extraordinarul tezaur artistic național pe care Muzeul Național de Artă al României îl deține” – apreciază Călin Stegerean, director general al MNAR.
„Suntem încântați să fim alături de Muzeul Național de Artă al României în acest demers de sprijin al cercetării patrimoniului național” – apreciază Alain Bonte, președinte al Fundației Bonte.
Înscrieri și regulament aici:
Dragoș Gh. Năstăsoiu - Câștigătorul Bursei Fundației Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR, ediția 2023
Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, au plăcerea să anunțe că dnul Dragoș Gh. Năstăsoiu a fost desemnat câștigătorul Bursei Fundației Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR, ediția 2023, cu un proiect de cercetare intitulat “Pulchra res est !” Circulația orfevrăriei transilvănene în Principatele Valahiei și Moldovei între secolele al XIV-lea și al XVII-lea.
~
Absolvent al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei (UNArte, Bucureşti, 2008), Dragoş Gh. Năstăsoiu a obţinut un masterat (2009) şi un doctorat (2018) în Istorie şi Studii Medievale din partea Universităţii Central Europene din Budapesta/Viena.
A fost cercetător ştiinţific la Centrul de Studii Medievale al Universităţii Naţionale de Cercetare “Şcoala Superioară de Economie” din Moscova (2018-2021) şi a deţinut în trecut diferite burse de cercetare acordate de: Centre for Advanced Study din Sofia (2023), New Europe College – Institute for Advanced Study din Bucureşti (2022/23), Institutul de Istoria Artei al Academiei Slovace de Ştiinţe din Bratislava (2021/22), Institutul Cultural Român din Bucureşti (2016), American Research Center din Sofia (2014/15), Universitatea “Sfinţii Chiril şi Metodie” din Veliko Târnovo (2013/14) ori Universitatea din Trnava (2013). A fost CEMS Teaching Fellow la Facultatea de Istoria Artei a Universităţii de Stat “Ivane Javakhishvili” din Tbilisi (2012) şi a predat diferite cursuri la ACS Bucureşti (2023), HSE Moscova (2018/21), IJSU Tbilisi (2012) şi UNArte Bucureşti (2009/10).
Este autorul cărţii Arta gotică în România / Gothic Art in Romania (NOI Media Print, Bucureşti, 2010), coautorul cărţii Monumente Medievale de pe Valea Târnavelor / Mittelalterliche Denkmäler im Tal der Großen Kokel (ACS, Bucureşti, 2018 şi 2022, împreună cu restauratorii Ferenc Mihály şi Lóránd Kiss), precum şi autorul a numeroase articole ştiinţifice publicate în prestigioase reviste internaţionale de specialitate. Interesele sale de cercetare includ: pictura murală medievală în fostul Regat al Ungariei şi Europa Centrală; trasferurile artistice interculturale între Bizanţ şi Occident; culturile sfinţilor şi arta religioasă ca instrumente ale propagandei politice medievale; pelerinajele medievale; sau construcţia genului feminin în Evul Mediu.