Program de vizitare: miercuri - duminică, 10:00-18:00.
Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare la ora 17.30.
În perioada 7 - 10 decembrie Spațiile istorice vor fi închise. Mulțumim pentru înțelegere!

 
 
Muzeul Național de Artă al României
Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină

Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină

De la 04 Decembrie 2020 14:17 până la 30 Decembrie 2021 20:00
Categorii: Evenimente
Vizualizări: 3725

Din 5 decembrie 2020 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească. Aceasta este realizată de curatorul Lucreția Pătrășcanu, din cadrul Secției Artă Veche Românească a MNAR și propune un registru expozițional conturat prin elemente de spiritualitate și cult.

Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină prezintă publicului aproximativ 60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească, majoritatea inedite. Cele mai multe dintre lucrările expuse sunt cruci sculptate și ferecate în argint aurit, care au fost folosite în cult (cruci de procesiune, de mână și pentru masa altarului), alături de care sunt etalate și obiecte de devoțiune privată, precum icoane sculptate și pandantive de forme diverse (circulare și rectangulare, mici diptice sau triptice).

Realizate în perioada cuprinsă între începutul secolului XVI și mijlocul secolului XIX, piesele conturarează evoluția acestui gen artistic în Țările Române. Astfel de piese se regăsesc pe toată aria de influență bizantină, din sudul Dunării și până în Rusia. Între piesele prezentate se disting câteva cruci ferecate de mari dimensiuni, de o calitate artistică excepțională și o însemnătate cu totul specială, ce au fost dăruite de voievozii Alexandru Lăpușneanu, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu celor mai importante dintre ctitoriile lor – Mănăstirile Slatina, Cotroceni și Hurezi.

Expoziția poate fi vizitată până în iunie 2021, conform programului muzeului, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2.

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

 

5 decembrie 2020 - 30 decembrie 2021
Galeria de Artă Veche Românească,
Calea Victoriei 49-53
Program: miercuri - duminică, 11 - 17

Facebook Page

Acest site folosește cookies

Folosim module cookie pentru a vă pune la dispoziție caracteristici de social media și pentru a analiza traficul. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.